Villa Vrolik ging vorig jaar open.
Villa Vrolik ging vorig jaar open. Archieffoto: Bastiaan Miché

Tekort aan klaslokalen in Oost leidt tot politieke vragen

Algemeen

HILVERSUM - Het schijnbare tekort aan klaslokalen in met name Hilversum-Oost door een 'onverwachte' toename van kinderen roept vragen op bij de lokale SP. "De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om dit op te lossen. Desnoods moet er geld bij", stellen de socialisten.

Aanleiding voor de vragen is de ophef in de buurt van de Lorentzschool, waarover deze krant onlangs schreef. De basisschool kondigde vorige week aan deze zomer vier tijdelijke noodlokalen te plaatsen voor negentig kleuters, die niet meer in het vorig jaar geopende Villa Vrolik op Anna's Hoeve passen. Buurtbewoners zijn not amused en voelen zich de dupe van het falende beleid van de gemeente Hilversum. Immers, tot 2010 moesten zij vanuit hun ook al aankijken tegen noodlokalen. Een structurele oplossing lijkt er niet te zijn.

Vertegenwoordigers van de SP waren onlangs bij een informatiebijeenkomst van de school voor de buurt. De conclusie van raadsleden Bianca Verweij en Rebekka Timmer daarvan is dat de buurt pas heel laat zijn geïnformeerd over deze plannen. Overigens is er nog geen officieel verzoek bij de gemeente ingediend. Echter, aldus de socialisten, van verschillende alternatieven die met de gemeente zijn besproken, is niets terecht gekomen. Daarnaast maken verschillende ouders zich zorgen over het gezondheidsaspect van het les krijgen in noodlokalen.

Maar vooral het tekort aan klaslokalen in Oost - door woningbouw op het Lucentterrein, Anna's Hoeve en de flinke groei van de International Primary School - is aanleiding voor de SP om schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Vindt de gemeente ook dat er een tekort is aan klaslokalen voor basisscholen en wil de gemeente in gesprek met de buurt over de alternatieven? 

De SP vraagt tevens aan het college om mee te werken aan een beeldvormende sessie over onderwijshuisvesting op 18 juli en wil de kwestie na de zomervakantie bespreken in de raadscommissie. Ook wil de partij weten hoeveel leerlingen B&W in de toekomst verwachten. Het college heeft nu een maand de tijd om antwoord te geven. 

Uit de krant