Afbeelding

Ot en Sien keren terug naar de mediastad

Algemeen

HILVERSUM - Weggehaald van het Mediapark waar ze tussen de bomen stonden en waar niemand ze goed kon zien, zijn Ot en Sien nu weer terug op hun plek bij het MCO-gebouw aan de Heuvellaan 33. Zondag 7 december onthult gedeputeerde Elvira Sweet het beeld.

Het beeld is een werk van de Belgische beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970). Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste modernistische beeldhouwers in België. Het werk (1962) bestaat uit een vrouwenfiguur en een iets groter mannenfiguur. Jespers wilde een natuurlijke verbinding realiseren tussen de oorspronkelijke studio uit 1931 en de voorgevel van de toen net opgeleverde technische vleugel. Deze beeldengroep 'Kijken en luisteren' werd in de volksmond Ot en Sien genoemd.

"Nadat de VARA moest verhuizen wegens bezuinigingen hebben zij de beelden ook meegenomen", vertelt Sabien Stols, communicatie MCO. "We willen het MCO weer een wat meer publieke functie geven, dus we willen alle beelden terugbrengen naar de oorspronkelijke situatie." Stols praat in meervoud, want naast Ot en Sien komen ook vier andere beeldhouwwerken terug, zoals 'Moeder en kind' (1931) van Hildo Krop, 'Ome Keesje' van een onbekend kunstenaar en de 'Roepende man' van Cor van Kralingen. Het tegeltableau van Bart van der Leck wordt over enige tijd gerestaureerd. Alle stonden op het Mediapark zonder dat ze echt goed gezien werden. Zonde. "Wij zien de historische waarde in van deze beelden. Ot en Sien staan buiten het gebouw en de andere komen bij de ingang te staan. Het is een glazen deur, dus ze zijn altijd te zien."

Uit de krant