Afbeelding

'Het is wachten op de eerste aanhouding dankzij buurt-WhatsApp'

Algemeen

HILVERSUM - Het besef dat bewoners zelf ook kunnen bijdragen aan de veiligheid van hun stukje Hilversum begint te groeien. Eerst heerste er nog scepsis over het gebruik van WhatsApp voor buurten, maar in Oost sluiten steeds meer inwoners zich hierbij aan. Inmiddels heeft wijkagent Jeffrey Clijs negen appgroepen onder zijn hoede.

Na een aarzelend begin lijkt het aantal deelnemers een vlucht te nemen. Clijs begon met slechts twee deelnemers in Oost, maar dat zijn er nu 97. Appgroepen voor een veilige buurt en tegen inbraak zijn er nu in de Liebergen (4), het Kamrad en de Astronomische buurt (4). "De eerste meldingen van verdachte situaties kwamen al snel binnen", meldt VVD-raadslid Ruud Verkuijlen. De liberalen hadden in de raad een pleidooi gehouden voor appgroepen voor buurten, nadat zij gehoord hadden over goede resultaten in Almere.

Discipline
"Het wachten is op de eerste aanhouding van een inbreker op heterdaad", meent de liberaal. Volgens Verkuijlen zit de kracht hem in de eenvoud. Bewoners kunnen elkaar informeren over verdachte situaties of waarschuwen dat bijvoorbeeld hun ramen openstaan. Tevens geeft de politie informatie door en koppelt terug wat er met de meldingen gedaan is. Daarbij is het belangrijk dat de gebruikers gedisciplineerd informatie uitwisselen en niet over koetjes en kalfjes gaan praten zoals dat in appgroepen nog wel eens wil gebeuren.

Aanmelden
In de regio kijkt men naar implementatie én de mogelijkheid dat inwoners zich via de gemeentelijke website kunnen aanmelden. Nu kan dat alleen door een mail te sturen naar de wijkagent. Burgemeester Pieter Broertjes vertelt de raad binnenkort over de eerste ervaringen.

Uit de krant