Afbeelding

Aandacht vragen voor het ontstane 'leefbaarheidsgat'

Algemeen

HILVERSUM - "Slechts wanneer het schip vergaat, ziet men wie kan zwemmen." Met dit citaat kaart de SP het huidige beleid aan. Gemeenten en andere organisaties gaan gebukt onder de bezuinigingen, gaan klein en veilig op de kerntaken zitten, terwijl de inwoner meer en meer mag oplossen. SP-fractievoorzitter Bianca Verweij noemt dat een 'leefbaarheidsgat'. Dinsdag liet de Hilversumse fractie aan burgemeester Pieter Broertjes zien wat dit in de praktijk betekent.

"We zeggen tegen mensen dat ze langer thuis moeten wonen, maar we bezuinigen op de thuiszorg. De brandweer moet nu ook reanimeren omdat zij vaak als eerste te plekke is. Meer taken, terwijl ook zij het met minder geld moet doen", luidden de voorbeelden van Verweij. De inwoners moeten meer regelen omdat anderen zich terugtrekken, voornamelijk wegens bezuinigingen. Grote zorgen zijn er dan ook over de zelfredzaamheid van mensen.

Quiche
Onder het genot van een broodje, zelfgemaakte quiche en een kop tomatensoep legden brandweermensen uit dat zij bijvoorbeeld zorgen hebben over de brandveiligheid bij ouderen. Het bewijs daarvan zijn de twee woningbranden met dodelijke afloop op de Willem Bontekoestraat en de Spechtstraat in de afgelopen maand. De aandacht moet meer komen te liggen op preventie, was de boodschap in de kazerne aan de Kamerlingh Onnesweg.

Vuurwerk
Vuurwerkvoorlichting op basisscholen is volgens de brandweer een goed middel om de veiligheid te bevorderen. In deze periode gaat het korps langs bij meer dan 100 scholen in de regio. Woensdag was de Paulusschool bijvoorbeeld aan de beurt. "Dit speelt echt een belangrijke rol in de preventie rond de jaarwisseling. Vooraf steken alle kinderen van groep 8 hun hand op dat ze vuurwerk willen gaan afsteken. Aan het einde van de sessie denkt twee derde daar toch anders over", was de ervaring die onder andere gedeeld werd.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant