Foto: Hondenschool Crailo
Foto: Hondenschool Crailo

Vuurwerkcursus voor honden bij Crailo

Algemeen

HILVERSUM - Nog een paar weken en dan vliegt er voor een fortuin aan vuurwerk de lucht in. Veel Nederlanders zijn voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Niet alleen mensen kunnen last hebben van het geknal, voor dieren is het elk jaar weer een geworstel. Vaststaat dat huisdieren heel gelukkig zouden worden van een vuurwerkverbod. Omdat dat er vooralsnog niet inzit, is het zaak met name honden voor te bereiden op de knalperiode.

Hondenschool Crailo verzorgt vanaf eind november een vuurwerkcursus voor honden. "Het lukt bijna altijd om honden zo te trainen dat ze de harde knallen aankunnen", weet Angelique Kreuning, hoofd van Hondenschool Crailo.

Voorwaarde
De cursus is elk jaar weer een vrolijke gebeurtenis bij dierenasiel Crailo. Gemiddeld komen zo'n twintig hondeneigenaren met hun viervoeter naar het asiel om de cursus te volgen. Voorwaarde is dat de hond tussen de acht weken en zeven maanden oud is. Voor oudere honden is er op deze cursus helaas geen plek, ondanks dat er veel vraag naar is.

Printplaatje
"Het punt is dat als oudere honden de cursus volgen, zij de puppies ondersteboven lopen. De pup sneuvelt dan omdat hij terecht wordt gewezen door de oudere hond en dat is niet de bedoeling", legt Kreuning uit. Zij kan oudere honden wel helpen, maar dan één op één. En dan nog is het lastig. "In de eerste weken van een pup wordt het printplaatje vol gezet met ervaringen en kennis. En dat is slechts een korte tijd. Daarna is het moeilijk gedrag af te leren of om te buigen."

Mopshond
Al twintig jaar verzorgt Kreuning de vuurwerkcursus en ze doet dat nog steeds met veel plezier. Halie en Gollum, haar labrador en mopshond, vergezellen haar dan en volgen de cursus ook al jaren. Niet omdat ze dat nodig hebben, maar om andere honden te helpen. De beestjes zijn prima gesocialiseerd en het komt voor dat Kreuning een cursushondje dat wat extra hulp nodig heeft, vastbindt aan een van haar honden. "Vinden ze prima, die lobbesen van mij."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant