Bianca Krijnen-Splint (links) en fotograaf Otto Kalkhoven omringd door een aantal geportretteerde vrouwen uit het boek.
Bianca Krijnen-Splint (links) en fotograaf Otto Kalkhoven omringd door een aantal geportretteerde vrouwen uit het boek. Foto: Uitgeverij Splint Media B.V.

Van automonteur tot metaalbewerker; boeklancering op MBO College Hilversum

Bedrijven

HILVERSUM - Een feestelijk moment binnen het MBO College Hilversum. Daar lanceerde fotograaf Otto Kalkhoven samen met Uitgeverij Splint Media B.V. uit Kortenhoef het nieuwe boek Vrouw & Werkplaats.  

Het afgelopen halfjaar is Kalkhoven met zijn busje heel Nederland doorgereden, op zoek naar stoere ambachtsvrouwen in hun werkplaats. Hij fotografeerde 26 vrouwen, zowel jonge meiden die rechtstreeks vanuit school hun ambacht gingen vervullen als vrouwen die een carrièreswitch maakten.  

In het schoolgebouw aan de Soestdijkerstraatweg werden de gasten opgewacht door een mobiele (zelfontworpen) lichtinstallatie van beeldend kunstenaar Twan Kiens (denk aan ET meets Wall-E), waarna uitgever Bianca Krijnen-Splint de presentatie officieel opende in de centrale hal van het college.  

De locatie was een bewuste keuze, vertelt eigenaar Bianca Krijnen-Splint van de genoemde uitgever. “Want op het ROCvA /MBO-college kun je onder andere de opleiding tot autotechnicus, timmerman (-vrouw) of monteur volgen. De huidige leerlingen vormen de nieuwe generatie vakmensen die het technische of ambachtelijke werk in de toekomst vorm gaan geven. Met het boek Vrouw & Werkplaats hopen we meer (jonge) vrouwen te enthousiasmeren voor deze beroepen. De vrouwen die hun voorgingen en geportretteerd zijn in dit boek kunnen een rolmodel voor hen zijn.”

De boeken werden op spectaculaire wijze binnengereden door een van de leerlingen van de opleiding Techniek, in een zelfgebouwde snelle kart. Na overhandiging van het eerste exemplaar aan Kalkhoven verplaatste het gezelschap zich naar het technieklokaal waar de gasten de gelegenheid kregen zelf te lassen. Jonge meiden lieten vakkundig zien hoe een glas gegraveerd werd met een laserapparaat.  

Kalkhoven: “De vrouwen uit het boek zijn stuk voor stuk gepassioneerde vakvrouwen die met specialistisch gereedschap in opperste concentratie creëren en repareren. Ik wil laten zien dat deze vrouwen geen hobbyisten zijn, maar serieus bezig zijn met hun vak.”

Uit de krant