Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Circusterrein moet ‘gemengd gebied’ worden, maar voorlopig gebeurt er niks

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het lijkt er nu echt op dat er in de nabije toekomst daadwerkelijk iets gaat gebeuren op het Circusterrein. Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) een scenario aangewezen dat zij verder wil uitwerken. Het idee is wel om er een ‘gemengd gebied’ van te maken. 

In het (recente) verleden zijn er al veel plannen geweest voor dit al decennialang braakliggende terrein aan de Diependaalselaan. Van tijdelijke duurzame woningen, een vestiging van de McDonald’s tot aan het huisvesten van vluchtelingen en nog veel meer. Er was zelfs een prijsvraag uitgeschreven, alleen is het winnende concept nooit uitgevoerd. Dat de huidige coalitie plannen heeft met dit terrein is al duidelijk sinds het in juni 2018 gesloten akkoord tussen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. Floris Voorink (VVD) is niet voor niets aangewezen als projectwethouder Circusterrein.

De intentie is dus echt met dit stukje Hilversum aan de slag te gaan. In de afgelopen periode is een eerste onderzoek gedaan met als centrale vraag hoe dit braakliggende terrein het beste ingevuld kan worden. Het doel van deze analyse is om goed in kaart te brengen welke kansen, uitdagingen en wensen er zijn voor dit gebied. Inmiddels is aan de hand van deze uiteenzetting een viertal scenario’s opgesteld, die richting moet geven aan de verdere ontwikkeling. Gisteren hebben B&W bepaald dat het scenario ‘optimaal gebruik van de ruimte’ de variant is om verder uit te werken. 

Na de zomer komt het college met een voorstel en buigt de politiek zich erover. Vervolgens komen ook de Hilversummers nog aan het woord, laat de gemeente weten. Met ‘de stad’ wordt een visie opgesteld voor het Circusterrein. Voordat het gebied inderdaad ontwikkeld wordt, gaan er nog jaren overheen. 

“De ruimte is schaars in Hilversum. Daarom is het belangrijk om de ruimte die we hebben goed te benutten”, begint Voorink. “Het Circusterrein is één van de weinige plekken die we hiervoor nog beschikbaar hebben en waar we ook eigenaar van zijn. De inzet van het college is dan ook om hier een gemengd gebied te maken waar zowel wonen, werken als maatschappelijke voorzieningen een plek kunnen krijgen. Het werken vindt vooral plaats op de begane grond met daarboven woningbouw”, is het idee volgens de portefeuillehouder.

Vanuit het raadhuis wordt duidelijk gemaakt dat de gemeente met veel en verschillende partijen heeft gesproken bij het maken van de analyse. Tevens heeft zij het oor te luister gelegd bij bijvoorbeeld de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit, die in jargon beter bekend staat als de ARK. Zowel boven als onder de grond - er liggen veel kabels en leidingen onder het terrein - zijn aandachtspunten waarbij rekening gehouden moet worden. Tevens is gekeken naar de mogelijkheden die ontwikkeling biedt voor de directe omgeving.

“Het Circusterrein biedt nieuwe kansen. Zo gaan we onderzoeken of nieuwe woonwormen, zoals bijvoorbeeld (gezins)woningen gelegen aan een collectieve daktuin of flexwonen tot de mogelijkheden behoren”, aldus de wethouder. “Maar we denken ook na of er energie- en warmte-uitwisseling plaats kan vinden tussen bedrijven die warmte leveren aan de woningen”, luidt een ander voorbeeld. 

Uit de krant