De banner hangt er al.
De banner hangt er al. Foto: Rick Mandoeng

Museum Hilversum maakt zich op voor tentoonstelling Zilveren Camera

Cultureel

HILVERSUM - Voorlopig is het totaal onduidelijk wanneer de culturele instellingen weer open mogen. Dat laat onverlet dat er achter de schermen druk gewerkt wordt. Zo ook bij Museum Hilversum, waar ze sowieso gaan openen met de nieuwe tentoonstelling van de Zilveren Camera. Voor wie niet zo lang kan of wilt wachten zijn er binnenkort al virtuele mogelijkheden. 

De ‘openingsact’ staat vast. Zodra de deuren weer open mogen en het publiek - in welke aantallen dan ook - kan genieten van (media)kunst, dan hangen de bekroonde foto’s van de Zilveren Camera in het voormalige raadhuis van Hilversum aan de Kerkbrink. Of het nou maart of september wordt; dat maakt niet, zo heeft een zegsvrouw van het museum laten weten.

“We kunnen ons voorstellen dat je niet zolang wilt wachten, wij eerlijk gezegd ook niet”, meldt het museum in een persbericht. Museum Hilversum nodigt deze nieuwsgierige Aagjes uit om mee te doen aan een virtuele rondleiding. Online kunnen de kijkers genieten van de wedstrijd voor Nederlandse fotojournalistiek en documentaire-fotografie. Daarbij krijgen zij een toelichting van professionals, waaronder één van de juryleden en één van de winnaars.

Nieuwe categorie
Juryvoorzitter Natalia Toret neemt de rondleiding op donderdag 18 februari vanaf 20.00 uur bijvoorbeeld voor haar rekening. Kees van de Veen (winnaar van de Zilveren Camera) en jurylid Arnold van Bruggen van de nieuwe categorie Natuur en Wetenschap nemen dan ook een stukje van de tour op zich. 

Maar er staan meer digitale rondleidingen in de agenda. Op zondag 21 februari (15.00 uur) en dinsdag 23 februari (20.00 uur) verzorgt beeldend verhalenverteller en fotografie curator Marc Prüst de rondleiding. Tevens zijn hier winnaars bij aanwezig van deze jaarlijkse journalistieke fotowedstrijd. 

Wie mee wil doen aan deze virtuele tour heeft een internetverbinding en geluid nodig. Het museum werkt met Zoom. Aanmelden voor één van drie rondleidingen kan via www.museumhilversum.nl/virtuele-rondleiding-tentoonstelling-zilveren-camera/ Uiterlijk één uur van tevoren ontvangt de digitale bezoeker een link waarmee hij of zij de tour kan bijwonen. De wandeling door het museum is live te volgen. Later terugkijken is niet mogelijk. Het programma duurt zo’n anderhalf uur. Het is mogelijk vragen te stellen via de chat. 

Winnaar
Vorige week donderdag heeft Stichting De Zilveren Camera, gevestigd in het pand aan de Kerkbrink, de winnaars bekendgemaakt. Kees van de Veen is de winnaar geworden van de Canon Zilveren Camera 2020. Dat heeft hij bewerkstelligd met zijn serie over het overlijden van Piet Franssen aan corona. Met deze fotoreeks heeft hij de cijfers in de journaals een gezicht gegeven.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Een van de foto’s uit de serie van Van de Veen. Foto: Kees van de Veen

“Twaalf jaar geleden won Kees van de Veen de Canonprijs voor jong talent, extra speciaal dat hij nu de Canon Zilveren Camera in de wacht sleept”, aldus juryvoorzitter Natalia Toret. De reportage die Van de Veen in maart en april 2020 tijdens de eerste corona-golf maakte op de intensive care in Assen had de overtuigende meerderheid van de stemmen van de jury. Van de Veen volgde Franssen uit Noord-Limburgse Tegelen, die daar opgenomen werd met een besmetting met het coronavirus. Op 16 april, nadat dochter Monique en zoon Martin afscheid konden nemen op de IC, stierf Piet Franssen, op 73-jarige leeftijd.

Op ons netvlies

“Hier ging het afgelopen jaar om: te vroeg afscheid nemen van geliefden”, reageert Natalia Toret. “Fotograaf Kees van de Veen heeft dit integer en intiem gefotografeerd. Het is een mooie, veelomvattende serie waarvan de beelden over jaren nog op ons netvlies staan. Vooral het beeld waarbij de dochter vlak voor het sterven van haar vader een telefoon bij haar vaders oor houdt met aan de andere kant van de lijn zijn kleinzoon, maakte diepe indruk op de jury. Het verdriet dat we kennen uit de wekelijkse cijfers is hier persoonlijk gemaakt”, aldus de juryvoorzitter. 

“Ik ben geïnteresseerd in echte verhalen van echte mensen, gefotografeerd met respect en eerbied”, zo omschrijft de winnaar van de Zilveren Camera 2020 zij zijn keuze in onderwerpen. Zijn werk is veelvuldig bekroond, waaronder bij de Zilveren Camera, de European Newspaper Award en World Press Photo. Naast persoonlijke projecten fotografeert hij voor opdrachtgevers als NRC Handelsblad, Trouw, De Morgen, National Geographic Magazine, Vluchtelingenwerk, Rijkswaterstaat en de Provincie Groningen.


De winnaar met zijn prijs. Foto: Eric Brinkhorst

Uit de krant