Henk Huibers maakt nog kans op de titel.
Henk Huibers maakt nog kans op de titel. Foto: Filmleraar van het Jaar

ATC-docent nog in de race voor Filmleraar van het Jaar

Cultureel

HILVERSUM - Er zijn nog zes docenten die in aanmerking komen voor Filmleraar van 2021. Eén van hen is Henk Huibers, leraar audiovisuele media op het Alberdingk Thijm College in Hilversum. 

Inmiddels mag Huibers zich al de beste filmleraar noemen van de Regio Noord-Holland. Dit jaar waren er voor het eerst regionale voorrondes in het hele land. In samenwerking met zes regionale filmhubs zijn er nu nog zes docenten in de race voor deze titel. Het gaat om leraren van het basis- én het voortgezet onderwijs. 

In het hele land zijn steeds meer leraren bezig met lesgeven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en begrijpen. Om meer aandacht te vragen voor filmeducatie en zo andere leraren te inspireren om film bewust te integreren in het lesprogramma, wordt voor de vierde keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd.

Unieke stem
De vakjury had veel lovende worden voor de ATC-docent. “Henk stelt de ervaring en emotionele beleving van een leerling centraal. Van daaruit vertrekken leerlingen om aan de slag te gaan met film maken. Hij laat zijn leerlingen vrij associëren met beeld en geluid en de opdrachten zijn voornamelijk experimenteel van aard. Hierbij is duidelijk dat hij leerlingen uitnodigt om hun eigen unieke stem te vinden. Als filmleraar werkt Henk aan overkoepelende vaardigheden waarbij eigenaarschap en zelfkennis worden gestimuleerd”, aldus een deel van de opvatting van de deskundigen. 

Deze groep deskundigen bestaat uit Filmleraar van 2020 Bart Valkenier (regisseur van onder meer de serie Klassen), Sarah Sylbing (onderzoeker kunst- en cultuureducatie Emiel Copini) en de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd middelbare scholen Lente IJsendijk en Malou de Kruijk. 

Gratis naar de film
In de komende periode gaat de vakjury met deze toptalenten aan de slag. Op 5 oktober, de Dag van de Leraar, maken de deskundigen bekend welke drie er doorgaan naar de finale. Op 24 november moet dan echt duidelijk zijn wie zich Filmleraar van het Jaar 2021 mag noemen. Dat gebeurt tijdens het verkiezingsevenement op het Internationale Documentary Festival in Amsterdam. 

De winnaar mag zich een schooljaar lang het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs noemen en mag een jaar lang gratis naar de film en met de klas naar een filmfestival of theater naar keuze. De winnaar maakt ook deel uit van de jury in 2022. 

Uit de krant