Afbeelding
Foto: Alberdink Thijm Scholen

Met bezoek van Jan Terlouw sluit basisschool in Kortenhoef de Kinderboekenweek af

Cultureel

‘S-GRAVELAND - Een bijzondere morgen voor leerlingen van de St. Antoniusschool in Kortenhoef. Zij kregen vrijdagmorgen les van niemand minder dan (kinder)boekenschrijver Jan Terlouw.

De les voor de groep 8-leerlingen vond plaats in het Buitenhuis. Deze historische boerderij uit 1634 op landgoed Boekesteyn in ‘s-Graveland wordt sinds een paar jaar gebruikt door scholenkoepel Alberdingk Thijm Scholen. Terlouw was hier deze ochtend op bezoek om de Kinderboekenweek af te sluiten en voor te lezen. Ook Crys Larson, de burgemeester van Wijdemeren, was van de partij.

In de stijl van het thema ‘Worden wat je wilt’, was Terlouw nieuwsgierig naar leerlingen die al weten wat ze later willen worden. Verschillende beroepen als natuurkundige, gyminstructeur, aannemer en (natuurlijk) DJ kwamen voorbij. 

Terlouw vertelde vervolgens over zijn eigen loopbaan van natuurkundige naar kinderboekenschrijver: “Ik kon helemaal niet schrijven want op de lagere school moest ik met rechts leren schrijven terwijl ik linkshandig ben. Ik vond schrijven daardoor ook helemaal niet leuk. Ik was veel beter in rekenen en op de middelbare school vond ik wiskunde fantastisch.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Uiteindelijk werd Terlouw natuurkundige. “Maar toen ik eenmaal vier kinderen had, ging ik verhalen vertellen”, vervolgde hij. “De kinderen en mijn vrouw vonden die verhalen zo mooi dat ze mij aanspoorden om de verhalen op te schrijven. Zo is het langzaamaan begonnen en had ik nooit gedacht dat mijn boek zou worden uitgegeven en dat er daarna nog meer kwamen waar ik zelfs prijzen mee won.” 

Kortom, je kunt nooit weten hoe het leven loopt, is de levensles van Jan Terlouw. En hij gaf de kinderen nog belangrijke tips mee: “Goed uitkijken met oversteken en lees.”

Uit de krant