Yasmin, Loïs (beiden onderaan), Saar en Brita tonen hun maatschappelijke betrokkenheid met hun expositie in Museum Hilversum.
Yasmin, Loïs (beiden onderaan), Saar en Brita tonen hun maatschappelijke betrokkenheid met hun expositie in Museum Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Leerlingen Comenius College maken tentoonstelling over slutshaming

Cultureel

HILVERSUM Vrouwen zijn mooi en krachtig. Te vaak en te snel krijgen zij het stempel van slet omdat bijvoorbeeld het rokje te kort is. Slutshaming is aan de orde van de dag. Veel vrouwen hebben ongevraagd met dit fenomeen te maken. Tijd voor een tegengeluid, denken vier leerlingen van het Comenius College. Al maanden zijn zij bezig met een tentoonstelling waarin zij dit maatschappelijke debat via een fototentoonstelling aan de kaak stellen.

"Het gaat ons om bewustwording", stelt de 18-jarige Loïs van der Rijst. Te vaak en te makkelijk valt de term 'slet' of 'hoer'. Het oordeel is snel geveld op basis van het uiterlijk, de kleding of het seksueel gedrag van de vrouw. Opmerkingen zijn kwetsend en leiden tot boosheid.

Met de foto-expositie 'I will not be shamed', die op donderdag 25 januari te zien is in Museum Hilversum, wil Van der Rijst samen met Brita Meijer, Yasmin Kroon (beiden 17 jaar) en Saar Wolthers (18 jaar) het hete hangijzer aanvliegen. De invalshoek is positief, benadrukt het kwartet met klem.

Slutshaming is een belangrijk onderwerp. Het gaat de Hilversumse meiden aan het hart. Dat ze dit onderwerp aankaarten heeft te maken met hun profielwerkstuk. Vlak voor de zomer van 2017 besloot het kwartet dat hun werkstuk over dit maatschappelijk hardnekkige fenomeen moet gaan. "Dat was dus nog voordat de hele discussie over #MeToo losbarstte. Daardoor is de discussie wel nog actueler geworden", geeft het kwartet mee.

Zelf geven de eindexamenleerlingen aan dat zij en hun vriendinnen te maken hebben gehad met slutshaming. Wolthers schaart het nafluiten of -roepen, het toeteren of het zwaaien hier ook onder. Mannen kunnen dat positief bedoelen. Een compliment. Maar het gaat de meiden erom dat zij als seksueel object worden neergezet. "Ze hebben geen idee wat voor effect het heeft. Het maakt mij boos", aldus Wolthers.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant