Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Stuwende kracht tweetalig basisonderwijs in Hilversum met pensioen

Mensen

HILVERSUM - Met onder meer een flashmob, veel dans en gezang namen de leerlingen van Basisschool de Wilge woensdagmorgen afscheid van hun directeur Lidwien Vos.

Zij gaat na een onderwijsloopbaan van veertig jaar met pensioen. Sinds haar aantreden als directeur op de Hilversumse basisschool in 2008 heeft ze zich volop ingezet voor tweetalig onderwijs. “Toen ik hier startte, trof ik een leuke school met een gedreven team en degelijk onderwijs, maar op sommige vlakken kon het onderwijs wel wat spannender”, vertelt zij. 

In 2014 stapte ze dan ook vol overtuiging in de landelijke pilot voor intensief tweetalig onderwijs, samen met negentien andere basisscholen in Nederland. Volgend jaar stroomt de eerste lichting leerlingen uit naar het voortgezet onderwijs die zo intensief een tweede taal op school hebben gehad. “Uniek is dat het leren van een tweede taal op de Wilge toegankelijk is voor alle kinderen zonder bijkomende kosten voor de ouders. Het helpt kinderen op latere leeftijd zich te durven uiten in een vreemde taal. Ik zou willen dat ik dit zelf als kind ook had gehad.”

De Wilge is sinds het aantreden van Vos flink gegroeid. Telde de school dertien jaar terug nog zo’n 380, nu zijn dat er 520, vertelt de directeur. Daarom heeft de school twee locaties: aan de Cornelis Drebbelstraat voor de groepen 1 tot en met 6 en dislocatie Wilgetak op de Jan Blankenlaan voor de groepen 7 en 8.

Komende zaterdag verschijnt er op deze website een uitgebreid interview met Lidwien Vos

Uit de krant