Wethouder Arjo Klamer woonde het eten & debaten bij. Foto : Bastiaan Miché
Wethouder Arjo Klamer woonde het eten & debaten bij. Foto : Bastiaan Miché

Wat doet armoede met iemand?

Mensen

HILVERSUM - De Week van het Geld was aanleiding voor het Grafisch Atelier Hilversum en IDEA voor de pilot Eten & Debaten. "Je kunt het zien als een multidisciplinaire pilot waarin we eten, debatteren, kunst beleven én elkaar ontmoeten", legt Yvonne Heselmans van IDEA uit. Wat doet armoede met iemand? Veel, zo bleek uit het persoonlijke verhaal van Meg van Roest, leerlinge van de Opmaat. Geldgebrek en eenzaamheid gaan vaak hand-in-hand.

"Kijk, de kapitalen liggen boven in de kast. Drukkers hebben het daarom nog altijd over bovenkast en onderkast om het verschil tussen hoofdletters en gewone letters aan te geven", legt Martijn van der Blom uit, terwijl hij een oud zetraam pakt om ook te laten zien.

De persen
Samen met Mels de Gooier leidt hij de ruim dertig bezoekers van Eten & Debaten rond langs de oude drukpersen. Tijdens het debat zullen beide kunstmakkers van het Grafisch Atelier de persen laten draaien om de belangrijkste argumenten samen te vatten als 'waardepapier' dat in de nieuwe locatie van de voedselbank aan de wand komt te hangen.

Schulden
Eten & Debaten is de afsluiting van de vierde editie van Mind Your Wallet, een debat dat IDEA al vier jaar organiseert over de vraag waarom jongeren in de schulden raken en hoe je dit kunt voorkomen. Daan Welling vertelt hoe hij als student lening op lening stapelde en aan studeren niet meer toekwam.

Tweede kans
"Mijn ouders hebben mij uiteindelijk geholpen", zegt hij. "Door deze tweede kans kan ik nu mijn verhaal met jullie delen, maar zou de overheid niet iedereen een nieuwe kans moeten geven?", legt hij zijn stelling aan de groep voor.

Naheffing
Genietend van de samosa's van kokkin Mama Kenia met deepgreen delidip, merkt Agaath op dat mensen in de problemen raken door de belastingdienst. "Soms komt een naheffing echt onverwachts en als je deze niet meteen betaalt, lopen de boetes snel op", weet ze van een vriendin.

Joker
Luka van veertien knikt bedachtzaam. "Toch kun je mensen geen joker geven om uit de schulden te komen. Ze doen het uiteindelijk zelf", zegt ze beslist.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant