Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Opnieuw gedoe rond actiebakfiets ‘Grootouder voor het Klimaat’ tijdens verkiezingsdag

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De actiebakfiets van Hilversummer Jogchum Kooi heeft woensdag toch weer voor de nodige ophef gezorgd. De ‘Grootouder voor het Klimaat’ had opnieuw tijdens een verkiezingsdag zijn tweewieler voor het raadhuis geparkeerd en kreeg opnieuw het verzoek deze weg te halen. 

Kooi vraagt al langere tijd aandacht voor de klimaatproblematiek en staat regelmatig met zijn bakfiets op verschillende plekken in Hilversum. Eigenlijk is dat nooit een probleem. Alleen tijdens verkiezingen ontstaat er gedoe. Zo was het vorig jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen foute boel bij het stembureau bij de Bethlehemkerk en later ook bij het raadhuis. Het maken van reclame voor een stembureau mag namelijk niet, was de boodschap. Later kreeg Kooi van de gemeente nog de uitleg dat zijn fiets op het gras stond voor het raadhuis. Ook dat zou niet mogen. 

De Hilversummer vindt overigens niet dat hij reclame maakt. Zijn advies aan de kiezer is om te stemmen voor het klimaat en niet op een bepaalde partij. Ook woensdag plaatste hij de fiets voor het raadhuis. Op de stoep dit keer. Niet op het gras. Daarbij stond de tekst ‘Grootouders voor het klimaat, 2020: het warmste jaar ooit gemeten, 2021: recordjaar natuurrampen, Ga stemmen: kies voor het klimaat’. 


Van de gemeente zou Kooi hebben begrepen dat hij overal mocht staan, behalve op het gras. Woensdagmorgen zette hij daarom de bakfiets neer op de fiets, had vervolgens even een afspraak elders en kreeg toen zijn vrouw aan de telefoon. Zij had zojuist bezoek gekregen van handhavingsmedewerkers van de gemeente, die aangaven dat de bakfiets heel snel weg moest. Wanneer Kooi dat niet zou doen, zou de gemeente de fiets verwijderen en Kooi de kosten moeten betalen.

Kooi heeft daarom de fiets maar weggehaald en is op het moment dat de Gooi en Eembode hem belt drukdoende met het schrijven van een boze e-mail richting deze krant en eventueel wethouder Bart Heller. Hij stelt dat de fiets op de openbare weg stond. Bovendien, aldus de ‘Grootouder’, staan er op heel veel plekken in Hilversum auto’s op de stoep geparkeerd en ‘daar doen ze geen donder aan’. 

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het doen van dit uitingen niet is toegestaan voor een stembureau. “Er is contact geweest met de betrokkene om de fiets weg te halen en daar is gehoor aan gegeven.”

Uit de krant