Afbeelding
Foto: Thomas Wals

Hilversum telt ruim 1205 e-auto’s, maar andere Gooise gemeenten scoren procentueel gezien beter

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Hilversum telt met 1205 de meeste elektrische auto’s van alle gemeenten in ‘t Gooi en de Vechtstreek. Procentueel gezien valt de Mediastad net buiten de top-drie. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan, op basis van cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). 

Wie elektrische auto’s wil spotten kan het best een dagje naar Almere. Liefst 16,2 procent van de auto’s die daar geregistreerd staan is elektrisch. Daarmee scoort Almere het hoogst van heel Nederland. In Limburg zijn daarentegen relatief de minste elektrische auto’s: slechts 1,5 procent van de auto’s rijdt er op stroom.

Begin december stonden er ruim 306 duizend elektrische personenauto’s geregistreerd in Nederland, op een totaal van bijna 9 miljoen auto’s. Ook in absolute zin rijden er het meest in Almere: liefst 41.761. Dat is ruim dubbel zoveel als in Breda (de nummer twee op de lijst) en bijna drie keer zoveel als in Amsterdam. Op vier van de vijf Waddeneilanden – de 108 EV’s op Texel uitgezonderd – rijden niet of nauwelijks elektrische auto’s. De ‘landgemeente’ met de minste elektrische auto’s is Hattem (Gelderland) met veertien EV’s op een totaal van 1337 auto’s.

3,4 procent
Landelijk gezien is inmiddels ruim één op de dertig personenauto’s (3,4 procent) elektrisch. Er zijn acht gemeenten waar dit percentage minimaal twee keer zo groot is. Naast Almere zijn dit Breda, Houten, Amersfoort, Tynaarlo, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Smallingerland. Met name de positie van Tynaarlo valt op en is te verklaren door het aanzienlijk hogere gemiddelde inkomen aldaar ten opzichte van de rest van Drenthe. Voor de overige gemeenten geldt dat er grote leasemaatschappijen zijn gevestigd en 52 procent van de elektrische auto’s is een leaseauto. Leaseauto’s staan op het adres van de leasemaatschappij geregistreerd.

In de provincie Noord-Holland 49.354 elektrische personenauto’s geregistreerd, op een totaal van 1.297.541 auto’s. In absolute zin rijden er het meest in Amsterdam: 14.297, zo’n tweeduizend meer dan in de Haarlemmermeer. Opvallend is echter dat bijna duizend van de tweeduizend e-auto’s in de Haarlemmermeer geregistreerd staan op dezelfde postcode, waar ook leasemaatschappij ALD Automotive gevestigd is. De kans is dus groot dat het gros van de in de Haarlemmermeer geregistreerde elektrische auto’s leaseauto’s zijn, waarvan de berijder niet per se in dezelfde gemeente hoeft te wonen.

Gooise gemeenten
Ook Amsterdam en in mindere mate Alkmaar en Amstelveen kennen één postcodegebied met opmerkelijk veel elektrische auto’s. Kijken we naar de gemeenten zonder opvallende uitschieters dan doen onder meer de Gooise gemeenten Blaricum (3,6 procent) en Laren (3,5 procent) het goed.

De overige Gooise gemeenten scoren lager dan het landelijk gemiddelde. Gooise Meren staat daar met 3,2 procent vlak achter en net voor Hilversum (3 procent). Weesp, Eemnes (allebei 2,5 procent), Wijdemeren (2,4 procent) en Huizen (2,1 procent) scoren beduidend lager. In absolute getallen staat Hilversum met 1205 geregistreerde elektrische ruim aan kop. Gooise Meren bezet met 939 de tweede plaats. De overige gemeenten volgen op ruime afstand. Huizen telt er 449, Wijdemeren 361, Blaricum 256, Laren 243, Weesp 227 en Eemnes 135. 

Uit de krant