Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten – Kelly Meulenkamp

Reegeit dood door loslopende honden in 's-Graveland

Natuur en Milieu

'S-GRAVELAND - "Heel triest en onnodig, maar we komen het helaas veel te vaak tegen, loslopende honden die dieren opjagen met fatale gevolgen." Dat vertelt boswachter en BOA Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten na de dood van een reegeit op buitenplaats Boekesteijn in 's-Graveland.

Vier loslopende honden joegen een groep reeën op en kregen daarbij de geit te pakken, constateerden boswachters. Het arme dier werd ernstig verwond en kon niet meer gered worden. Op dit moment wordt uitgezocht of de daders getraceerd en bekeurd kunnen worden. De opsporingsambtenaren zijn op het moment extra alert op loslopende honden.

Kaptijn benadrukt dat op de 's-Gravelandse buitenplaatsen honden van harte welkom zijn, maar dan wel aan de lijn. "Helaas houdt niet iedereen zich hier aan. Mensen beseffen niet wat de gevolgen zijn als ze hun hond los laten lopen in natuurgebieden. Dieren als reeën, konijnen en hazen worden opgejaagd, lopen zich klem in hekken of steken in paniek een weg over."

Ook vogels die op of laag bij de grond broeden zijn vaak het slachtoffer. Ze schrikken op en verlaten het nest, om niet meer terug te keren. "Laten we ons met elkaar houden aan de regels. Die zijn er niet om hondenbezitters te pesten, maar om de natuur en de dieren in onze natuurgebieden te beschermen. En om te voorkomen dat prachtige dieren als deze reegeit onnodig slachtoffer worden", aldus Kaptijn.

Uit de krant