Milieu- en natuurorganisaties maken zich zorgen over een verdubbeling van de Vreelandseweg.
Milieu- en natuurorganisaties maken zich zorgen over een verdubbeling van de Vreelandseweg. Foto: Bastiaan Miché

'Groen en leefbaarheid in mooie regio in groot gevaar'

Natuur en Milieu

HILVERSUM -Zaken als natuur en landschap en ook gezondheid en luchtkwaliteit moeten leidend zijn bij nieuwe verkeersplannen. Dat is in het deze week verschenen MIRT-onderzoek (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) allerminst het geval. Dat zegt Claudia van Holsteijn van Natuurmonumenten namens de verschillende natuur- en milieuorganisaties.

Het gaat om het gebied tussen Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht. De afgelopen jaren hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regionale partijen (waaronder de regio Gooi en Vechtstreek) bekeken hoe de verwachte bereikbaarheidsproblematiek, die in de toekomst zal ontstaan, kan worden opgelost. Ook organisaties als het Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en de Fietsersbond hebben hun zegje kunnen doen.

Belangrijkste aanleiding voor het onderzoek is dat de A1 tussen Muiderberg en Eemnes al druk is en alleen nog maar drukker wordt. Ook het treinverkeer wordt op meerdere trajecten zwaar belast en soms moet een reiziger zo vaak overstappen dat de keuze sneller op de auto valt. En dus zijn maatregelen noodzakelijk, is de gedachte.

Op korte termijn - deze projecten zijn al in uitvoering of voorbereiding - wil men slimme bus- en meerijdiensten, verdichting rondom knooppunten, snelfietsroutenetwerk en het ov aantrekkelijker maken. Ook is een grootschalige maatregel aan het ov of de A1 (verdiepte ligging en/of tunnel) noodzakelijk, schrijft de Regio in een persbericht. Dat kan echter pas op de langere termijn (2040) omdat het gebied, de technologie, de demografie en de economie volop in ontwikkeling zijn. Ook is hier voorlopig geen geld voor beschikbaar.

Een verdubbeling van de N201 en een nieuwe weg over de Hoorneboegse heide bij Hilversum worden daarin dus niet genoemd. Toch was deze maatregel wel degelijk een optie tijdens het onderzoek. Een coalitie van Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland en Utrecht en de Vechtplassencommissie vreest echter dat deze optie nog wel degelijk door kan gaan. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant