Afbeelding

De mooiste fietstochten door Hilversum en de Gooi- en Vechtstreek

Advertorial

Het gebied rond Hilversum is fantastisch om te wandelen en te fietsen. Het hele jaar door. Met het wisselen van de jaargetijden verandert ook het karakter van de Gooi- en Vechtstreek. Bossen en heidegebieden kleuren van groen naar rood en geel. Meren en vennetjes veranderen in pittoreske ijsbaantjes. En als het een beetje vriest kom je overal typisch Nederlandse taferelen tegen zoals mistflarden die boven het landschap hangen, rijp aan de takken en ademwolken van paarden in de wei. In het voorjaar knallen de kleuren van bloemen en planten je tegemoet en vult de geur van de lente je neusgaten. En wordt het te warm in de zomer? In de schaduw van de eeuwenoude bomen die overal rondom Hilversum staan het heerlijk koel toeven. Over Hilversum gesproken, deze stad ligt in het hart van het Gooi en kent veel verborgen plekjes die je eigenlijk alleen op de fiets kunt ontdekken. Met dit artikel nemen we je mee door Hilversum en de Gooi- en Vechtstreek waar je graag op de fiets verdwaald. Tip: door regelmatig kilometers te maken op deze topklasse airbike is een dag fietsen door de natuur een peulenschil voor je.

Voorbereiding is het halve werk
Zeker als je de rest van het jaar niet elke dag op de fiets zit is een goede voorbereiding aan te raden. Door je conditie te verbeteren en je fitheid te vergroten ben je van top tot teen voorbereidt op een stevige fietstocht. Zo heb je alle tijd om optimaal te genieten van wat de omgeving te bieden heeft. Ook als het echt slecht weer is kun je voldoende lichaamsbeweging krijgen. Er zijn tal van apparaten waar je ook thuis op kunt trainen, zoals deze airbikes.

Haal alles uit Hilversum
Wie in Hilversum de fiets pakt ontdekt de prachtige lanen met historische huizen die de stad rijk is. Tijdens een fietstocht mag een bezoek aan de vijver en park aan de Laan van Vogelenzang niet ontbreken. Hier krijgt flora en fauna alle ruimte om in een natuurlijk habitat te floreren. Maar ook Pinetum Blijdenstein is absoluut de moeite waard om voor om te fietsen. Een pinetum is een naaldbomentuin. Die in Hilversum werd in 1898 opgericht en heeft een bijzondere verzameling coniferen en naaktzadigen. In totaal staan er op de 2 hectare van de tuin honderden naaldbomen, rododendrons, Ephedra’s (naaktzadigen) en palmvarens.

Gooi- en Vechtstreek
Wie richting het dorp Graveland fietst stuit op weelderige landgoederen en buitenplaatsen. Schitterende bossen en statige lanen geflankeerd door imposante beuken en eiken slingeren zich door de streek. Het buitenverblijf van Cornelis Tromp, Trompenberg, is in de zeventiende eeuw gebouwd en is absoluut een bezoekje waard. Maar dat geldt ook voor het vestigstadje Naarden Vesting, de Loosdrechtse Plassen en 4000 jaar oude grafheuvels De Zeven Bergjes.

Uit de krant