Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché
Foto's

Verhalen blijven doorgeven boodschap Gooise Indië-herdenking

Algemeen

HILVERSUM Het delen van de verhalen van ruim zeventig jaar terug is belangrijk. Doorgeven betekent nooit vergeten en weten wat jouw achtergrond is. Dat was dinsdag de belangrijkste boodschap van de regionale Nederlands-Indië-herdenking in Hilversum.

Paraplu's en doorschijnende poncho's zijn er dinsdagmiddag in overvloed op de Noorderbegraafplaats. De plek waar jaarlijks stil wordt gestaan bij de het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Bij de ingang worden plastic zakken uitgedeeld, die op de natte klapstoelen gelegd kunnen worden. Het koor en de sprekers zijn droog. Zij zitten onder twee overkappingen.

"Het is jammer van het weer. Maar onze ouders en grootouders hebben door en weer en wind moeten strijden. Dit weer is slechts een kleine druppel", aldus Max Wattimena, dirigent van het Moluks gemengd koor, over de ontberingen die de Nederlandse Indische mensen tussen 1940-1945 (Jappenkampen) en 1945-1949 (Bersiap) hebben moeten doorstaan.


Tevens gaf hij aan dat de historie moet worden doorverteld. Veel Molukse mensen kennen hun eigen geschiedenis niet. Daar moet verandering in komen, meldde Wattimena. "Wij zijn ervoor verantwoordelijk om de verhalen over te dragen. Onze geschiedenis wordt niet doorverteld op scholen. Van die onbekendheid hebben Indische mensen last. Veel kinderen kennen hun geschiedenis niet, en dat geldt ook voor veel van hun ouders."


Lees donderdag meer in de Gooi en Eembode/Hilversums Nieuws


Uit de krant