Ineke Gnodde.
Ineke Gnodde. Foto: Eduard Metz

Hilversum aan zee: mooi muurschilderij langs het spoor ook serieuze boodschap

Buurt & wijk

HILVERSUM - De bekende graffitimuur langs het spoor in Hilversum is weer een mooie creatie rijker. Tegelijkertijd wil de maker, Ineke Gnodde, met de muurschildering een belangrijk signaal afgeven: als we zo doorgaan ligt Hilversum straks aan zee. 

Het raadhuis staat uiteraard symbool voor Hilversum, in de ‘M’ is een hartje getekend voor een positieve afsluiting. Wel is er de dreigende vloedgolf en ‘De bedreigde zwaan’. Aanvankelijk stond er op de plek van het raadhuis nog ‘Welkom in’ met in de ‘O’ de ringweg van Hilversum ingetekend. “Maar die is weggespoeld”, lacht de Hilversumse. “De zwaan is naar het doek van Jan Asselijn, dat in het Rijksmuseum hangt. Dat ging over de bedreigde republiek. Nu staat deze symbool voor Nederland.”

Aanleiding voor de creatie zijn de Waterschapsverkiezingen. Gnodde werkte met dit thema samen met de Gootouders voor het Klimaat, met het idee mensen erop attent maken dat de zeespiegel stijgt. “Ik heb er ook nog een reddingsboei op geschilderd, op de golf. Dat zijn de waterschappen. En ja, ik ben er woensdag wel de gehele dag mee bezig geweest. Nu is het af. Aan de andere kant kun je er aan blijven schilderen.”

Gnodde voegt nog toe dat zij eind deze maand samen met Grootouders voor het Klimaat in gesprek gaat met de kindergemeenteraad over bewustwording van het klimaat. “Daar komt dan ook weer een muurschilderij uit met input van de kinderen.”


Uit de krant