Emanuels:
Emanuels: "Ik voel me echt in de steek gelaten." Foto: Bastiaan Miché

Helemaal klaar met 'witte en racistische jongeren' Kleine Drift

Buurt / wijk

HILVERSUM Een met poep besmeurde vlag voor de deur, een ingegooide ruit en als klap op de vuurpijl een mandarijn die afgelopen week tegen haar hoofd werd aangegooid. Eigenaar Gilly Emanuels van IJssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift is de terreur van een groep jongeren rond haar zaak spuugzat.

Bovendien, zegt ze, krijgt de 37-jarige Surinaamse van de verantwoordelijke groep jongeren te horen dat 'ze moet oprotten naar haar eigen land'. Het gaat dus niet om het bekende 'ramadantuig', benadrukt Emanuels. "Dit zijn gewoon witte, Hollandse jongens die de boel op en rondom de Kleine Drift terroriseren en racistische taalgebruik, als 'zwarte hoer' uiten richting mij. Ik heb al eens aangifte gedaan, maar de politie en gemeente doen helemaal niks. Ik voel me echt in de steek gelaten, ben helemaal stuk."

Emanuels, nu enkele jaren gevestigd met haar ijssalon en het Surinaamse eethuis, is er helemaal klaar mee, zegt ze. "Je wilt ondernemen. Het is een leuke wijk met leuke mensen, maar op deze manier wordt dit ondernemen je onmogelijk gemaakt. Vorig jaar begonnen de problemen toen de gemeente hier bankjes plaatste. Toen kwamen de jongeren, die daarvoor elders voor problemen zorgden, hier naartoe. Dat begon met scootertjes voor de deur, later werden het straatraces."

Emanuels is niet de enige in de buurt die veel last zou hebben van de groep jongen, volgens haar tussen de 16 en 22 jaar. Ook bij de massagesalon en snackbar zorgden de jongeren al voor overlast. "De mensen hier zijn gewoon bang", vertelt Emanuels. "Ik ben in het verleden jongerenwerker geweest dus toen de problemen begonnen, probeerde ik het nog op te lossen door ze aan te spreken. 'Jongens, houd rekening met de buurt', vroeg ik ze dan. Dat beloven ze, maar vervolgens gebeurt het niet."

Bekogelen
Donderdag sloeg de vlam in de pan. Met haar zoontje van 3 jaar naast haar was ze eten naar binnen aan het brengen toen ze iets hards en nats in haar nek voelde. Het bleek een rotte mandarijn te zijn. "Ik zie daar twee van die jongens lachen en vraag ze: 'Wat maak je me nou?'. Ze bekogelen me waar mijn kind bij is. Nu is het een mandarijn, maar wat is het de volgende keer?"

Druppel
De mandarijn was voor Emanuels de bekende druppel, vervolgt ze, en ze plaatste haar verhaal op Facebook. Ze geeft toe dat ze de jongeren donderdag benaderde met een bezem 'om me te verdedigen'. De politie kwam ter plaatste en geeft, via een woordvoerder aan, dat er 'over en weer dingen zijn gebeurd'. Bekend is dat er eerder een ruit is ingegooid, maar het zou lastig zijn om te achterhalen wie wat heeft gedaan.

Integrale aanpak
Een gemeentewoordvoerder voegt toe dat de jongeren ook bij de gemeente in beeld zijn 'en daarmee onderdeel van de integrale aanpak jeugdoverlast'. "In deze aanpak wordt gewerkt aan de dader, de groep en de omgeving van de jongeren. Jeugdboa's houden extra toezicht en de politie doet strafrechtelijk onderzoek naar wat er is gebeurd bij de ijssalon."

Uit de krant