Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Krans voor De Erfgooier; ‘Het mooiste standbeeld van Hilversum’

Kunst & Cultuur

HILVERSUM - Er waren al verkiezingen voor onder meer het mooiste gebouw en de mooiste straat en dit jaar hield de Hilversumse Historische Kring ’Albertus Perk’ de verkiezing voor het mooiste standbeeld in de openbare ruimte. De winnaar was met grote voorsprong ‘De Erfgooier’ van beeldhouwer Hans Bayens. 

Het bestuur van Albertus Perk vond het van belang om dat ook zichtbaar te maken voor het publiek. Daarom hing voorzitter Willem van der Spek donderdagmiddag een krans om het beeld op het C&A-plein (of Voorhoeveplein).

De organisatie van de verkiezing was net als de voorgaande verkiezingen in handen van de Hilversumse historicus Pieter Hoogenraad. Hij maakte vooraf een selectie van zeventig kunstwerken in de openbare ruimte. Bezoekers van de bibliotheek konden vervolgens hun favoriet aanwijzen. Daarna was het - afgelopen dinsdagavond - de beurt aan de leden van Albertus Perk. 

Uiteindelijk was De Erfgooier met 28 stemmen de duidelijke winnaar. Het beeld stamt uit 1997, maar het onderwerp is natuurlijk veel ouder. Hans Bayens maakte het in opdracht van de Hilversumse Lionsclub. “Het is natuurlijk mooi dat een historisch onderwerp gewonnen heeft”, aldus Hoogenraad. “Bovendien is Hans Bayens de kunstenaar met de meeste beelden in Hilversum. Behalve De Erfgooier, ook Bokspringende Jongens op de Bosdrift, De Cameraman in het Media Park en Kind op pony in de Kerkstraat, vlakbij de winnaar.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Windkracht acht’ van kunstenaar Pépé Grégoire op de Havenstraat eindigde met negentien stemmen op de tweede plaats en derde werd Augustinus beeldengroep van Marie-José van der Lee bij Klooster Monnikenberg. Het duurt nog even, maar liefhebbers kunnen het eventueel alvast in de agenda zetten: op zondag 6 oktober houdt Albertus Perk een fietstocht langs de allermooiste beelden.

Uit de krant