Afbeelding
Foto: Peter Leydekkers

Einde verhaal voor Trojka Toneel: laatste voorstelling in Kleintje Kunst

Kunst & Cultuur

HILVERSUM - Het is binnenkort definitief einde verhaal voor het in Hilversum gevestigde Trojka Toneel. Vaste waarde van de club Dick Nijman vindt het mooi geweest en dus is ook vaste regisseuse Corien Ottes er wel klaar mee. “Zonder Dick is het geen Trojka meer.

De komende maand is Trojka Toneel nog vier keer te zien met het stuk ‘Gebakken Meeuw’ van Het Volk. De laatste van die vier voorstellingen is op 14 april in Theater Kleintje Kunst in Hilversum. Hoewel Nijman binnenkort 75 jaar wordt en dus niet meer de jongste is, heeft het besluit niets met gezondheidsredenen te maken, benadrukt Ottes. “Het is gewoon tijd voor iets anders.”

Nijman startte Trojka Toneel samen met de enkele jaren terug overleden Wim Wiertz. Ottes kwam er twaalf jaar geleden bij. Samen beleefden zij met voorstellingen als ‘Spiegels’ (van Dimitri Frenkel Frank) en ook ‘Spelers’ vele hoogtepunten. 

Komende maand is Trojka Toneel, dat repeteerde in Wijkcentrum De Geus, nog vier keer te zien, waaronder dus in Kleintje Kunst. Op het programma staat ‘Gebakken Meeuw’ van Het Volk. “Vreselijk lachen”, aldus Ottes. Zij noemt het stuk er een met een zware ondertoon waarbij de vraag naar boven komt of je er wel om mag lachen. “Ik ken het stuk van haver tot gort en moet er nog steeds vreselijk om lachen”, aldus de regisseuse.

Ernstig thema
De toneelteksten van Het Volk staan bekend om de humor, doorspekt met cynisme en taalgrappen, die verwerkt worden in een ernstig thema met als rode draad altijd weer het onvermogen van de man, zoals ook bij deze voorstelling. Gebakken Meeuw gunt het publiek een kijkje in het hiernamaals, alwaar de tafel niet zo rijk gedekt blijkt te zijn als hier op aarde algemeen wordt aangenomen. Drie verongelukte zwagers trachten zich, na hun dood, met de moed der wanhoop staande te houden. Maar dat het ook na het aardse leven sappelen zal blijven, moge nu vast duidelijk zijn.

’Gebakken meeuw’ is vrijdag 5 april te zien in Artishock Soest, waar Trojka Toneel nog nooit eerder speelde, op zondag 7 april in het Polanentheater in Amsterdam en vrijdag 12 april in City of Wesopa in Weesp. Zondag 14 april is om 14.30 uur de laatste voorstelling in het theatertje aan de Kolhornseweg in Hilversum. Directeur Eugènne Mennen van Kleintje Kunst is trots dat Trojka Toneel eindigt in zijn theater. “Al jaren komen ze bij ons over de vloer met kwalitatief fantastische voorstellingen. Zij hebben een hele goede kwaliteit spelers en stukken. Het was met hen altijd een feestje. Ontzettend jammer dat zij stoppen. Heel erg spijtig.”

Veel werk
Helemaal verrast is Mennen overigens niet, kan zich het besluit ook wel voorstellen. Hij weet ook dat Nijman, met wie hij enkele jaren terug samen op het toneel stond, niet meer de jongste is. “Dick heeft net als ik een bepaalde leeftijd. En dan is het mooi geweest. Dan heb ik het niet eens over het spelen, maar vooral over de feitelijke organisatie van wat er moet gebeuren. Dat is ontzettend veel werk. En dan is het weliswaar leuk werk, maar het blijft werk.”

Overigens gaat de kaartverkoop voor de voorstelling ‘Gebakken meeuw’ goed, weet Mennen. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar. Belangstellenden moeten er snel bij zijn. Reserveren kan via e-mail: theaterkk@gmail.com.. Een ticket kost 19 euro. 

Uit de krant