Afbeelding
Foto: HilversumsNieuws

Basisscholieren International School Hilversum vieren ‘Kings Day’

Onderwijs & Wetenschap

HILVERSUM - Koekhappen (of een variant daarvan), zaklopen, spijkerpoepen en blikgooien. Voor de ruim honderd basisscholieren van de International School Hilversum op de Emmastraat was het vrijdag - de laatste dag voor de meivakantie - al een beetje Koningsdag.

De school aan de Emmastraat, die ruim honderd leerlingen van over de hele wereld telt, viert ieder jaar wel Kings Day, vertelt leerkracht Nederlands Evelien Luijt. Zo was er de afgelopen twee jaar op het schoolplein een rommelmarkt, dit jaar zijn er (vanwege het slechte weer) binnen allerlei oud-Hollandse spelletjes te doen. De basisscholieren krijgen daarbij begeleiding van leerlingen van de middelbare school. 

De leerlingen van het Primary Years Programme (de basisschool van de ISH) maken in hun lessen al vroeg kennis met de Nederlandse taal en tradities. Een van de belangrijke tradities die daarbij hoort, is de jaarlijkse viering van Koningsdag. 

In verschillende groepjes bereiden de leerlingen zich tijden de lessen Nederlands voor. “In de Nederlandse les hebben wij hier aandacht aan besteed”, aldus Luijt. “Daarbij hebben wij ook foto’s laten zien en de geschiedenis van het koningshuis uitgelegd. En dan leggen wij ook uit dat bijvoorbeeld de vrijmarkt alleen op Koningsdag is. Dat je dat niet op andere dagen gaat doen. Koningsdag is de dag dat alles mag.”Uit de krant