Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Bijna 3000 basisscholieren in 't Gooi krijgen vuurwerklesje

Algemeen

HILVERSUM - Brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV) geeft ook dit jaar weer voorlichting aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 over hoe veilig om te gaan met vuurwerk en wat wel en niet mag. Dit jaar doen 67 van de 110 scholen in de regio mee en volgen bijna 3000 leerlingen in 105 klassen deze voorlichtingslessen.

Elk jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk, waarbij ook veel jonge mensen gewond raken. Afgelopen jaarwisseling kwamen er in heel Nederland bijna 500 mensen na een ongeluk met vuurwerk op de Eerste Hulp terecht. Zestig procent van de slachtoffers was een omstander, meldt de brandweer. "De meeste slachtoffers waren tussen de 10 en 30 jaar. De ongelukken worden vaak veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken."

Vuurwerkbril

De BGV geeft daarover in de maanden november en december voorlichting in de '4 vuurwerk veilig' lessen. In deze lessen leren kinderen groep 7 en 8 alles over vuurwerk en hoe ze ongelukken voorkomen door bijvoorbeeld altijd een vuurwerkbril te dragen; niet alleen tijdens het vuurwerk afsteken, maar ook bij het ernaar kijken.

Daarnaast is er aandacht voor strafbaar gedrag, zoals het te vroeg afsteken van vuurwerk, het bezit van te veel of illegaal vuurwerk en het veroorzaken van vernielingen en overlast. De lessen zijn onderdeel van de landelijke vuurwerkcampagne.

Uit de krant