Afbeelding
Foto: Rebekka Timmer

Hakenkruis op elektriciteitskastje langs Wandelpad in Hilversum

Politie & Justitie

HILVERSUM - “Zojuist deze walgelijke bekladding gespot aan het Wandelpad in Hilversum. Een hakenkruis en het getal ‘1488’. Misselijkmakende racistische, antisemitische, nazistische symbolen!”

Dat meldt de Hilversumse Rebekka Timmer op X (voorheen twitter) donderdagmiddag. Zij trof het hakenkruis en het getal aan op een elektriciteitshuisje langs het Wandelpad, ter hoogte van de Diamantenstraat. “Ik liep richting het centrum en toen zag ik dit. Het valt ook niet te missen”, zegt zij. 

Het nummer 14 in de neonazi-subcultuur vaak gebruikt als decoratie op kleding en op sieraden. Soms in combinatie met het nummer 88, dat dan weer verwijst naar de letters HH (Heil Hitler). Timmer, in het verleden raadslid in Hilversum namens de SP, heeft de gemeente via social media opgeroepen het symbool en getal te laten verwijderen. De gemeente reageerde direct en liet weten dat er ‘s middags iemand ter plaatse gaat. 

Timmer is blij met de snelle reactie vanuit het raadhuis. “Echt walgelijk. Het hoort hier niet thuis”, zegt zij over de bekladding. “Maar je ziet ook dat extreemrechts steeds meer genormaliseerd wordt.”

Uit de krant