Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Voorwaardelijke werkstraf geëist tegen agent voor geweld bij aanhouding in Hilversum

Politie

HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een voorwaardelijke werkstraf geëist tegen een 31-jarige agent, op verdenking van mishandeling van een aan te houden verdachte. De aanhouding had betrekking op een belediging van de agent, die bezig was met de handhaving van coronamaatregelen.

Het incident vond plaats op 25 april 2020 in Hilversum. Samen met een collega was de verdachte aan het surveilleren. Ze zagen een auto rijden met hierin vier personen, wat in strijd was met de coronamaatregelen op dat moment. De agenten spraken de mannen aan, waarop de aangever zich provocerend zou hebben opgesteld. De agent gebruikte hierop pepperspray en sommeerde de man op zijn knieën te gaan zitten. Toen de man dit weigerde, gaf de agent hem twee schoppen tegen zijn billen.

Mishandeling
Omdat de man zich op dat moment echter niet meer verzette – zo blijkt uit de beelden van omstanders – en de agent hem niet had gewaarschuwd dat er geweld zou worden gebruikt, is het schoppen aan te merken als mishandeling, aldus het OM. “Hiermee is de agent de grens van zijn bevoegdheid om geweld te gebruiken overgegaan.”

Alles afwegende eiste de officier van justitie een werkstraf van 24 uur voorwaardelijk. De rechtbank doet uitspraak op 12 januari 2022.

Meer hierover op: ‘Ik heb naar eer en geweten mijn werk gedaan, zoals ik altijd doe’

Uit de krant