Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché

Positie brandweervrijwilligers onder de loep

Politie

HILVERSUM - De positie van de vrijwilligers van de brandweerpost Hilversum wordt opnieuw bekeken. Zo is gisteravond aan de brandweermensen medegedeeld. De rol moet worden 'herijkt' en 'daarbij wordt alles bekeken', aldus de brandweer Gooi en Vechtstreek.

De theorie
Eerst wat theorie: brandweer Hilversum kent beroepskrachten en vrijwilligers. Als er ergens een brand wordt gemeld dan rukken eerst de beroepsmensen uit, de vrijwilligers komen dan naar de kazerne en gaan als het nodig is met een tweede brandweerwagen ook naar de brand of naar een andere melding. Op de brandweerkazerne van Hilversum staan een ladderwagen, twee zogeheten tankautospuiten (grote brandweerwagens) en een hulpverleningsauto (voor bij ongevallen).

Omslag
De brandweer is bezig met een omslag: de gemeentegrenzen gaan steeds minder een rol spelen. Zo staat in Bussum sinds enkele tijd ook een kleinere brandweerwagen met twee beroepsmensen paraat.

Dat zorgt ervoor dat de positie van de Hilversumse vrijwilligers verandert, zo zegt de brandweer. En precies deze boodschap is gisteravond aan de brandweermensen vertelt, al doet de korpsleiding nog erg vaag over wat dit nu precies gaat betekenen voor de Hilversumse brandweervrijwilligers. "We kunnen zeggen dat een herijking nodig is."

Gesprek
"We willen met de vrijwilligers in gesprek hoe we nu verder gaan. De vrijwilligers zijn voor ons belangrijk en we behouden ze ook graag. Denk daarbij aan meer ondersteunende taken en voorlichting", aldus de brandweer Gooi en Vecht.

De rol van de tweede tankautospuit is daarbij ook onderdeel van gesprek, maar ook hier weinig concreets. De korpsleiding benadrukt dat er niet is gesproken over afstoten, maar dat er gekeken wordt naar een 'nieuwe rol binnen het geheel'. 

Uit de krant