Bart Heller (rechts) vlak na zijn benoeming als wethouder.
Bart Heller (rechts) vlak na zijn benoeming als wethouder. Foto's: Gemeente Hilversum

Bart Heller kan aan de slag als wethouder van Hilversum

Politiek

HILVERSUM - "Ik ga heel hard aan de slag", sprak Bart Heller donderdagavond vlak nadat hij was benoemd als wethouder van Hilversum. De 49-jarige Hilversummer volgt de in maart opgestapte Jan Kastje op. 

De gemeenteraad stemde schriftelijk over de benoeming. Vanwege de geldende coronamaatregelen ontvingen de raadsleden per post een stembriefje. Na beraadslaging van woensdagavond - toen al duidelijk was dat de gemeenteraad de voordracht van Heller als nieuwe GroenLinks-wethouder steunde - leverde ieder raadslid een stembriefje in. 

Donderdag reed de bode van de gemeente Hilversum een ronde langs de raadsleden met een gesloten stembus. Tijdens de digitale raadsvergadering donderdag maakte raadslid Ria de Jong als voorzitter van het stembureau de uitslag van de stemming bekend. Van de 37 raadsleden kozen er 33 voor Heller, twee raadsleden stemden blanco, één stem ging naar GroenLinks-raadslid Frank Kool en één naar Ria de Jong. 

Ruime politieke, bestuurlijke en ambtelijke ervaring
Heller, die de portefeuille natuur en groen, wonen, milieu, energie en klimaat krijgt, is geen onbekende in de Hilversumse politiek. Tussen 1998 en 2001 was hij al wethouder. De Hilversummer heeft, aldus GroenLinks, 'een ruime politieke, bestuurlijke en ambtelijke ervaring op gemeentelijk en provinciaal niveau'.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Fractievoorzitter Marleen Remmers voegde daar al aan toe dat de keuze voor een Hilversummer misschien niet bepalend was, maar zeker wél meespeelde. Bovendien woont Heller, op een deel van zijn studieperiode na, zijn hele leven in de mediastad en kent hij de weg in het raadhuis. 

Gedeputeerde
Na zijn vorige wethouderschap ging Heller onder meer aan de slag bij de gemeente Driebergen-Rijsenburg als afdelingshoofd Onderwijs & Welzijn. In die periode was hij namens GroenLinks Noord-Holland Provinciaal Statenlid. Tussen 2008 en 2011 was hij gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en druk doende met onder andere de onderwerpen natuur & milieu, klimaat & duurzame energie en gemeentelijke herindelingen.

Na zijn politiek carrière volgde (tot nu) een periode als teammanager Dienstverlening (Sociale Zaken) bij de gemeente Westland. Maar toen stapte Kastje op en na enig aarzelen en praten met zijn omgeving, besloot Heller te reageren op de vacature. "Het wethouder- en gedeputeerdeschap heb ik met ongelooflijk veel plezier gedaan", zei hij vorige maand tegen deze krant. "Het is zo enorm divers: van klein en concreet naar groots en meeslepend. Het is zo ontzettend gaaf."

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is Heller - als het aan hem ligt - sowieso wethouder in Hilversum. Er is echter wel degelijk de ambitie om daarna verder te gaan, stelde Heller al eerder. "Maar dat ligt aan de kiezer." 

Uit de krant