Vragen aan wethouder Wonen Bart Heller.
Vragen aan wethouder Wonen Bart Heller. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

PvdA: ‘Mogen woningcorporaties 110 sociale huurwoningen per jaar verkopen?’

Politiek

HILVERSUM - Zodra het over de verkoop van sociale huurwoningen gaat dan is de lokale fractie van de PvdA er als de kippen bij. Nu willen de sociaaldemocraten van wethouder Bart Heller van Wonen weten of het inderdaad zo is dat corporaties 110 sociale huurwoningen per jaar mogen verkopen.

Vanavond is er voor de commissievergadering weer een politiek vragenhalfuurtje. Namens de PvdA hebben fractievoorzitter Femke van Drooge en raadslid Jacqueline Kalk vragen ingediend over de verkoop van sociale huurwoningen door de corporaties. Tussen 19.30 en 20.00 uur komen deze vragen aan bod.

Aanleiding voor de sociaaldemocraten om Heller weer eens aan de tand te voelen zijn uitspraken van een woordvoerder van De Alliantie in De Gooi- en Eemlander. Hierin liet de woordvoerder weten dat er een afspraak met de Regio Gooi en Vechtstreek is om jaarlijks 110 sociale huurwoningen te mogen verkopen. Dat doet bij de PvdA’ers de wenkbrauwen fronsen. Zij willen onder meer weten of deze informatie klopt en of deze ‘deal’ dan ook voor alle andere woningcorporaties geldt. 

Doorstroming
De discussie over de verkoop van sociale huurwoningen is al jaren gaande in Hilversum. De sociale woningvoorraad slonk. Door middel van een motie en afspraken is nu het getal van 11.455 heilig in Hilversum. Dat is het aantal sociale huurwoningen dat er in Hilversum moet zijn. Dat aantal werd vorig jaar september al bereikt, waarna de focus vooral op doorstroming in het middensegment is komen te liggen. Eerder dit jaar legde Heller, vlak voor de bespreking van de nieuwe lokale woonvisie, het belang van het kunnen doorstromen naar een woning in het middeldure segment nogmaals uit. 

Nu, een jaar verder, vraagt de PvdA naar het overzicht van verkochte of te verkopen sociale huurwoningen over 2021 in Hilversum. Tevens vragen ze naar een uitleg van Heller over het effect van deze verkopen op de totale voorraad van sociale huur.

Geschrokken
Van Drooge en Kalk vragen zich verder nog af of er afspraken zijn gemaakt met de corporaties over prijs en betaalbaarheid van woningen als deze eenmaal in de verkoop gaan. Zij zijn geschrokken van een voorbeeld dat zij kennen. Het gaat om een voormalige sociale huurwoning, die in slechte staat van onderhoud verkeerde en energielabel E kende. Deze woning ging de markt op voor 225.000 euro. “In de huidige koopmarkt kan daar met gemak nog enkele tienduizenden euro’s bovenop komen. Valt dat volgens de wethouder onder ‘betaalbaar’ wonen?”

Het vragenhalfuurtje is live te volgen via het mediaportaal van de gemeente Hilversum. 

Uit de krant