Villa Vrolik met op de achtergrond de velden van Wasmeer.
Villa Vrolik met op de achtergrond de velden van Wasmeer. Archieffoto: Ouder Denktank Villa Vrolik

Politiek Hilversum kraakt gang van zaken over gymzaal in Oost: ‘Proces voorbeeld van hoe het niet moet’

Politiek

HILVERSUM - Forse kritiek was er woensdagavond vanuit de Hilversumse raadscommissie over het voorstel voor een nieuwe gymzaal bij Villa Vrolik/Wasmeer in Anna’s Hoeve. Over één ding was wel iedereen het eens: nóg langer wachten op een plek waar de kinderen kunnen sporten is haast geen optie meer.

Schoolouders Bas Engelblik en Tim Faber zeiden woensdag tegen de Hilversumse politiek in het algemeen en wethouder Karin van Hunnik (onderwijs) in bijzonder dat Villa Vrolik al jarenlang het ondergeschoven kindje is op onderwijsgebied. Sinds de opening van het gebouw in 2017 is er eigenlijk al van alles mis. Dat kwam vooral tot uiting vorig jaar toen kinderen vanwege ruimtegebrek noodgedwongen les kregen in de lerarenkamer of in een andere school (Lorentzschool). 

Uiteindelijk is de bouw van zes extra lokalen gestart en zijn er tijdelijk iets verderop noodlokalen gerealiseerd. Het probleem van geen gymzaal hebben is nog altijd niet opgelost. En dus lopen de leerlingen twee keer in de week twintig minuten naar Sporthal De Lieberg voor de gymlessen. Echter, aldus Engelblik, wanneer er geen ouders mee kunnen lopen, kunnen deze gymlessen niet doorgaan. Bovendien kost het steeds moeten lopen naar het complex aan de Jan van der Heijdenstraat, veel kostbare schooltijd. 

Acht jaar verder
Het probleem volgens Engelblik is dat alle betrokken partijen steeds maar naar elkaar wijzen, maar er ondertussen niks gebeurt. “Besluit nu eens wat er gebouwd gaat worden”, was zijn oproep. “De eindverantwoordelijkheid ligt bij jullie. Wij zijn nu acht jaar verder. Het heeft nu echt lang geduurd. Neem je verantwoordelijkheid en herstel het vertrouwen met ouders. Bewijs dat jullie het beste voor hebben met Villa Vrolik en met heel Hilversum-Oost.”

De discussie over een sportaccommodatie voor Hilversum-Oost speelt dus al enige tijd. In juni vorig jaar kreeg deze met een breed gesteunde motie van PvdA, GroenLinks en SP een nieuw hoofdstuk. In de motie pleitten de partijen voor een onderzoek naar realisatie en financiële consequenties van een multifunctionele (buurt)sporthal op deze plek voor de school, voor Wasmeer én voor de buurt. Dan bouw je, is de gedachte, een pand voor de toekomst in de nu al drukke wijk (Oost), die gezien alle aanstaande bouwprojecten (Hunkemöller, 1221) alleen maar drukker wordt. 

Negen maanden later kwam het college met de reactie dat een vergrote zaal/ sportzaal op het terrein van HSV Wasmeer geen optie is. Te duur, was de uitleg. Ook zou er geen behoefte zijn aan zo’n plek in de buurt, bleek uit onderzoek, en bovendien komt er al een grote sporthal op het vernieuwde Arenapark. Een gymzaal van 14 bij 22 meter, en dan het liefst op de plek waar nu de noodlokalen van Villa Vrolik staan, was volgens het college daarom de beste optie. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De noodlokalen. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Bij Wasmeer was men niet blij met deze optie. “Een kippenhok”, omschreef Paul Steinpatz namens de sportvereniging de voor Wasmeer veel te kleine gymzaal. Sporthal de Lieberg, waar de bijvoorbeeld de handballers van Wasmeer wedstrijden spelen, zou niet voldoen aan de eisen van deze tijd. Realisatie van een sporthal van 44 bij 40 bij 7 meter is daarom volgens Steinpatz een must voor Wasmeer én Oost. De club wil daar zelfs één van de velden (veld 5) voor opofferen, gaf hij aan.

Voor de woensdagavond aanwezige politici was die laatste opmerking nieuw. Zij vroegen zich af waarom dit soort opties niet in het onderzoeksrapport stonden. Sowieso kraakten zij dat gehele rapport waarop zij dus negen maanden hadden moeten wachten. Het stond namelijk vol met cijfers uit 2022, terwijl de raad toch echt pas in 2023 de opdracht gaf. Joop Lahaise van de PvdA stoorde zich verder aan de mededeling in het rapport dat Wasmeer wordt beschouwd als entree van Hilversum, terwijl het sinds het verleggen van de Weg over Anna’s Hoeve toch eerder een uithoek is.

Tekort aan sporthallen
Bovendien, zei Joep Meddens van de SP, is er in Hilversum juist een tekort aan sporthallen. En als er dan een grote sporthal komt op het Arenapark, zoals Van Hunnik aangaf, zit Hilversum volgens de socialist nog altijd op de ondergrens. Ook de aanwezige politici vonden daarom dat er snel iets moest komen voor de leerlingen van Villa Vrolik; in eerste instantie dan misschien een tijdelijke gymlocatie. Van Hunnik gaf aan dat in het meest gunstige geval deze tijdelijke gymlocatie er in anderhalf jaar kan staan. In het slechtste geval tweeënhalf jaar.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Karin van Hunnik tijdens haar bezoek aan Villa Vrolik vorig jaar. Foto: Foto Miché / Bastiaan Miché

Lahaise concludeerde dat de motie van negen maanden terug niet was uitgevoerd en vond eigenlijk dat dit alsnog moest gebeuren. Aan de andere kant, besefte hij, kan de school niet nóg langer wachten. Dat vond ook Jarno Deen van D66. “Dit proces is een voorbeeld van hoe het niet moet. Ik ben hier niet blij mee, weet niet wat ik ermee aan moet.” Meddens besefte eveneens dat wanneer de politiek zou aangeven dat nieuw overleg nodig is, de ouders in alle staten zouden zijn. “Het is kiezen tussen twee kwaden”, was zijn conclusie.

De meeste partijen vonden uiteindelijk toch dat er dan maar voor een gymzaal moet worden gekozen, in plaats van (nog) langer praten en wachten. Voor een grote sporthal is in ieder geval geen budget, gaf Van Hunnik nog maar eens aan. De wethouder zei wel dat de sporthal in De Lieberg blijft, ook als het zwembad verdwijnt en naar het Arenapark gaat. Die mededeling stelden de meeste aanwezige politici enigszins gerust. “En als de situatie in Hilversum-Oost verandert, de bevolking groeit en de behoefte aan sportruimte toeneemt, ontstaat er een nieuwe situatie”, aldus de wethouder. De politiek heeft nu nog twee weken de tijd om met een andere (veel betere) oplossing te komen dan een (tijdelijke) gymzaal in de wijk Anna’s Hoeve. Dan wordt het onderwerp besproken in de gemeenteraad. 

Uit de krant