Afbeelding
Foto: Gemeente Wijdemeren

Hilversum vraagt inwoners naar mogelijke fusie met Wijdemeren

Politiek

HILVERSUM - Zien de inwoners van Hilversum een fusie met Wijdemeren zitten? Om daar achter te komen is de gemeente donderdag een digitale enquête over dit onderwerp. Voor Wijdemeren is fuseren met een andere gemeente een absolute noodzaak om financieel gezien het hoofd boven water te houden.  

Hilversum is samen met Gooise Meren de voornaamste kandidaat om te fuseren met de plassengemeente. Eerder was ook Stichtse Vecht in beeld, maar die gemeente heeft al aangegeven een fusie met Wijdemeren niet te zien zitten. Wijdemeren heeft beide gemeenten gevraagd over deze mogelijkheid na te denken. Daarom vinden er nu verkennende gesprekken en aanvullende onderzoeken plaats. Op het moment dat Wijdemeren kiest voor Hilversum en Hilversum daar ook positief over is, dan zal er in 2027 een gemeentelijke herindeling plaatsvinden.

Om deze mogelijkheid goed te kunnen beoordelen, gaat de gemeente Hilversum verkennen wat dit precies betekent. Dat doet zij zonder direct een standpunt in te nemen. Verschillende onderzoeken worden tegelijkertijd uitgevoerd om antwoorden te krijgen op vragen als: Wat betekent het voor inwoners? Voor de bestuurskracht? Voor de ambtelijke organisaties? Hoe ziet het er financieel uit? Inwoners, ondernemers en maatschappelijk partners worden hierbij betrokken. Deze verkenningsfase duurt naar verwachting tot de zomer.

Voorgelegd aan de raad
De resultaten van deze verkenningsfase worden voorgelegd aan de Hilversumse gemeenteraad. Dan wordt duidelijk of Hilversum aan een volgende ronde gesprekken en onderzoeken gaat deelnemen. Is dat het geval, dan stelt de gemeenteraad een nieuwe opdracht en kaders vast voor de volgende fase, de onderzoeksfase. Pas na deze onderzoeksfase volgt een keuze van de gemeenteraad om wel of niet te willen fuseren. Is er een voornemen tot samenvoeging, dan gaat dit in de vorm van een advies naar het Rijk. Uiteindelijk neemt de ministerraad het definitieve besluit.

Enquête
Hilversum geeft graag te willen weten welke ideeën en gedachten inwoners hebben over een eventuele gemeentelijke herindeling. Daarom start zij 11 april een digitale enquête over dit onderwerp. Elke Hilversummer kan meedoen via een open link. Bij het inwonerspanel, dat bestaat uit zo’n drieduizend inwoners, ‘valt’ de enquête op 11 april in de mailbox. Zij denkt via een digitale enquête regelmatig mee over verschillende onderwerpen die in Hilversum spelen. Naast een algemeen beeld worden zo ook ideeën opgehaald en wordt gepolst hoe Hilversummers betrokken willen blijven en/of willen meedenken bij een eventueel vervolg.

Voor meer informatie, zie hilversum.nl/wijdemeren.

Uit de krant