Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Burgemeester van Hilversum spreekt bij herdenking van moord op Pim Fortuyn

Politiek

HILVERSUM - Veel belangstelling was er niet voor de herdenking van de moord op Pim Fortuyn op het Media Park in Hilversum, inmiddels 22 jaar geleden. Wel was er een opmerkelijke spreker: burgemeester Gerhard van den Top.

Niet eerder bezocht een burgemeester van Hilversum op 6 mei de herdenkingsbijeenkomst op de plek waar de politicus destijds werd vermoord. Van den Top deed dat nu wel. “Het was eigenlijk het moment dat er voor het eerst in Nederland een politieke moord werd gepleegd. Dat je het leven verliest vanwege je visie, vanwege je mening”, aldus Van den Top.

Daarbij benadrukte hij - net als tijdens zijn toespraak op 4 mei in Theater Gooiland - het belang van ‘het vrije woord’. “Iedereen mag in Nederland vinden en zeggen wat-ie wil. Dat is in onze grondwet vastgelegd. Daarom past het mij om vandaag hier te zijn wanneer iemand vanwege zijn mening wordt vermoord.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Jessica Witkamp

Op de dag dat Pim Fortuyn (in 2002) werd vermoord, brengt zijn uitgever zijn stem weer tot leven door via AI zijn eigen boeken in te spreken. “Dankzij de snelle ontwikkeling van AI is het nu mogelijk om de stem van iemand die niet meer leeft op zo’n manier te trainen dat hij op een waarheidsgetrouwe manier dingen kan zeggen die bij leven nooit zijn uitgesproken, maar alleen opgeschreven”, aldus Jonathan Ursem van Vesper Publishing. “Dit geeft ons de kans om Fortuyns werk postuum als audioboeken uit te brengen, waardoor het lijkt alsof hij de boeken zelf voorleest. Dit is een uitermate zorgvuldig proces, waarbij de familie Fortuyn is betrokken en goedkeuring verleent.”


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant