Pieter Broertjes: 'Burgemeester zijn is veel complexer dan ik dacht.'
Pieter Broertjes: 'Burgemeester zijn is veel complexer dan ik dacht.' Foto: Bastiaan Miché

Misschien wel de allerlaatste burgemeester van Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Zijn eerste termijn als burgemeester van Hilversum is bijna ten einde. Zijn tweede termijn is aanstaande. Pieter Broertjes kijkt terug op zes hectische jaren en blikt tevens vooruit.

Na ruim dertig jaar Volkskrant, waarvan vijftien jaar als hoofdredacteur, zou journalist Pieter Broertjes het de laatste zes jaren van zijn werkzame leven als burgemeester van Hilversum iets rustiger aan kunnen doen. Het liep anders. "Het vak van burgemeester is toch ook topsport, weet ik nu. Je bent het altijd."

Voor een gesprek met deze krant, aan de vooravond van zijn herbenoeming, heeft de eerste burger van Hilversum een uur vrijgemaakt in zijn toch best volle agenda. Al snel blijkt echter dat een uur veel te kort is om terug te blikken en (alvast een beetje) vooruit te kijken.

Want stond een burgemeester van een middelgrote gemeente als Hilversum zes jaar terug nog bekend als iemand die louter lintjes doorknipte en af en toe een gemeenteraadsvergadering afhamerde, tegenwoordig willen zowel media als publiek bij incidenten altijd de mening van de burgemeester weten. "Het is veel complexer dan ik dacht", geeft Broertjes nu toe. "Je bent 24 uur per dag verantwoordelijk en je kunt je werk nooit helemaal overdragen. En Hilversum heeft toch alles in zich: jongerenproblematiek, grote evenementen, veel bedrijvigheid, stedelijke ontwikkelingen, criminaliteit, onderwereld en bovenwereld. Daar heb je je handen vol aan."

De komende maanden staan vooral in het teken van de regio Gooi en Vechtstreek. Eind dit jaar neemt de provincie een besluit of en welke gemeenten met elkaar moeten fuseren. Mogelijk geldt dat ook voor Hilversum, dat in dat geval eventueel opgaat in een nieuwe gemeente. "Misschien ben ik wel de laatste burgemeester van de gemeente Hilversum", beseft Broertjes. "Dat speelde al wel door mijn hoofd. Maar ik blijf van mening dat we in een keer de slag moeten maken en in één keer een Gooise gemeente moeten vormen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant