"Ze maken zich zorgen over de verkeerde dingen", aldus Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

SP inventariseert problemen in de jeugdzorg

Zorg

HILVERSUM - "Dit voelt als een ongeluk in een tunnel. Iedereen ziet 't, maar niemand die iets doet." Dat zijn de woorden van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Zij maakt zich ernstig zorgen over het reilen en zeilen binnen de jeugdzorg.

Hilversum staat in de top 3 van crisistelefoontjes. Er zijn wachtlijsten in de jeugdzorg en meer jongeren zijn dakloos. Er is onder meer een tekort aan professionals, crisisopvang en jeugdpsychiaters, zo luiden de voorbeeld van Verweij. Meer jongeren zitten volgens haar in de problemen, er is meer overlast en Hilversum en de regio zijn meer geld kwijt hieraan.

"We hebben een overschrijding van 2,7 miljoen euro. En waar gaan vervolgens de vragen over in de raad: over het geld. Maar niet over waarom dat extra geld nodig is. Ze maken zich druk om de verkeerde dingen. Dat er geen paniek is, verrast mij ten zeerste. Het moet een soort van waas zijn dat je hier niet alles van wilt weten. Op deze manier laat je de jongeren die hulp nodig hebben tussen wal en schip vallen", is haar conclusie.

Sinds 2015 zijn de gemeenten ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dat zijn taken die de overheid heeft afgestoten. Als gevolg van bezuinigingen en politieke keuzes zitten meer jongeren die hulp nodig hebben in de problemen, meent de SP.

Zo is besloten meer preventief te handelen. Er wordt minder geld uitgegeven aan gespecialiseerde zorg en opvangplekken zijn verdwenen. Het devies is meer thuis blijven wonen om daar de problemen het hoofd te bieden.

Wat Verweij helemaal raar vindt, zijn de cijfers die de regio heeft gepresenteerd.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant