Wethouder Jaeger ging in gesprek met 'het veld' over de nieuwe cultuurnota.
Wethouder Jaeger ging in gesprek met 'het veld' over de nieuwe cultuurnota.

Historische ombuiging reden tot zorg bij culturele instellingen

Algemeen

HILVERSUM - De cultuurnota is af. Daarin heeft wethouder Wimar Jaeger de hoofdlijnen opgeschreven voor de lokale cultuur in de perioden van 2015 tot 2020. Dinsdag mochten de culturele instellingen op dit document 'schieten', zoals dat heet. Bij de nieuwe manier van subsidiëren per 2016 werd grote vraagtekens geplaatst.

Kort door de bocht: de gemeente wil niet meer geld steken in geld, maar in kwalitatief goede programma's. Hilversum verlegt de bakens en gaat over op programmatisch begroten. Een externe commissie gaat het aanbod van de instellingen toetsen en brengt vervolgens advies uit aan het college van burgemeester en wethouders, dat uiteindelijk een besluit moet nemen over de subsidie. Hiermee hoopt Hilversum meer grip te krijgen op de subsidies.

Netvlies
In het huidige plan is nog niet concreet en zichtbaar welke consequenties deze nieuwe manier van subsidiëren heeft. Deze nota gaat over hoofdlijnen en niet over uitgewerkte details. Daarom kwam de vraag of het niet beter is om met een duidelijk en uitgewerkt plan naar de raad toe te gaan, zodat de politiek helder op het netvlies heeft welke gevolgen hun keuzes zullen hebben. "Is dit niet te abstract om mee naar de raad te gaan. Het heeft nogal wat consequenties. Het gaat hier om een historische ombuiging. Het gaat om een ombuiging van zo'n 33 procent", kreeg de D66-wethouder voor zijn voeten geworpen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant