Afbeelding

Veel steun van politieke partijen voor vluchtelingenopvang

Algemeen

HILVERSUM - Hilversum en de acht andere omgeving in de regio onderzoeken welke kleinschalige locaties in aanmerking komen voor de opvang van vluchtelingen. Dit voornemen kan rekenen op veel steun van de politieke partijen in Hilversum. Zij roemen de verantwoordelijkheid, de morele plicht, het gezamenlijke optreden van gemeenten én maatschappelijke instellingen. Hieronder een overzicht van partijen die op het nieuws hebben gereageerd. 

D66
D66 steunt het regionale voorstel om noodopvang te bieden aan vluchtelingen. De democraten vinden dat een morele plicht en een teken van medemenselijkheid. "Kleinschaligheid is zowel in het belang van de Hilversummers als van de vluchtelingen", meldt de grootste partij van Hilversum "Wij willen de mogelijkheid benutten om voor dit doel geschikte leegstaande bedrijfspanden naar tijdelijke opvanglocaties te transformeren. Een belangrijk aspect bij de opvang is ook het zorg dragen voor een zinvolle dagbesteding van vluchtelingen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in de eerste instantie bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers."

SP
"De SP is niet blind voor de problematiek van de vluchtelingen en wil mensen in nood helpen. Enerzijds moet het Rijk in overleg gaan met andere Europese landen over de vluchtelingenstroom. Anderzijds moeten we vluchtelingen die hier komen een menswaardige opvang bieden", schrijft de coalitiepartij op de eigen website. De socialisten kaarten tevens een misverstand aan. "Nadrukkelijk wordt bekeken of er leegstaande kantoorpanden getransformeerd kunnen worden tot geschikte tijdelijke opvanglocaties. Het is dus niet zo dat (sociale) huurwoningen ingenomen worden door vluchtelingen."

ChristenUnie
ChristenUnie Hilversum steunt de zoektocht naar mogelijke opvanglocaties in de regio. Dat doet zij vanuit de diepe overtuiging dat we mensen in nood gastvrij willen onthalen. "Deze overtuiging betekent niet dat we naïef zijn. De opvang moet goed en professioneel geregeld zijn, zodat een goede en veilige situatie ontstaat voor vluchtelingen én omwonenden."

CDA
"We zijn verheugd over het initiatief van de burgemeesters in de Gooi en Vechtstreek om een vluchtelingenpact te sluiten", meldt Olaf Streuker, fractievoorzitter CDA Hilversum, namens de CDA-fracties uit deze regio. "Wat we nodig hebben voor de korte termijn is directe en veilige opvang, zodat de vluchtelingen op adem kunnen komen. Het opnieuw openen van Crailo als opvangcentrum voor asielzoekers is wat het CDA betreft een bespreekbare optie", luidt zijn vervolg. Meer partijen pleiten voor de heropening van Crailo en de Kolonel Palmkazerne in Bussum als asielzoekerscentrum.

HvH en PvdA
Hart voor Hilversum gaf aan voorstander te zijn van de gezamenlijke aanpak. De PvdA is na alle inzet van Nelleke Degenhart blij dat Hilversum een van de Gooise gemeenten is waar vluchtelingen worden opgevangen.

Uit de krant