Afbeelding

Nieuwe manier van afvalinzameling begonnen in Kerkelanden

Algemeen

HILVERSUM - Nog niet eerder sloegen inwoners, ondernemers en gemeente de handen ineen op het gebied van afvalinzameling. Dat is precies wat er in Kerkelanden gaat gebeuren. Dinsdag was het startschot in Winkelcentrum Kerkelanden.

Vanaf begin 2016 gaan huishoudens en winkeliers van dit winkelcentrum als proef gezamenlijk grondstoffen gescheiden inzamelen. 'Integraal inzamelen' heet dat en dat houdt in dat het afval van verschillende herkomst (winkeliers en buurtbewoners) via dezelfde middelen wordt ingezameld. "Deze proef in Kerkelanden is uniek in Nederland omdat er meerdere soorten afval gescheiden worden ingeleverd", zo stelt het regionale orgaan GAD. 

Afvalmodel
Het doel van deze pilot is het ontwikkelen van een nieuw integraal afvalmodel voor centrumgebieden in de regio. Dit moet leiden tot meer hergebruik, minder vervoersbewegingen, efficiëntere inzameling, aanvaardbare kosten voor alle gebruikers en participatie en duurzame samenwerking tussen de betrokken partijen.

Enquêtes
Tijdens dit project passeren diverse onderzoeken de revue, waaronder sorteeranalyses: welk afval komt er vrij bij ondernemers en past dit bij het afval van de huishoudens? Maar ook enquêtes waarin nader onderzocht wordt wat de huidige beleving is van afvalscheiding bij huishoudens en ondernemers.  

Evaluatie
De Hilversumse gemeenteraad is akkoord met deze pilot. Na een jaar volgt een evaluatie van de proef. Dan wordt ook bekeken of deze nieuwe manier ook elders in de Gooi en Vechtstreek van start kan gaan. 

Uit de krant