Afbeelding

Historische portrettengalerij burgemeesters in raadhuis

Algemeen

HILVERSUM - De gemeente is bezig met het realiseren van een historische portrettengalerij met alle burgemeesters van Hilversum. De portretten van de zeventien voormalige burgervaders moeten komen te hangen aan de muur in de gang van het raadhuis. In andere stadhuizen is dat al heel gangbaar. Dat is de wens van het college van burgemeester en wethouders.

Tot voor kort was de gang in het pand aan het Dudokpark 1 dé plek voor de raadhuisexposities. Nu wil het gemeentebestuur daar de portrettengalerij realiseren. De wens sluit aan bij het streven naar een grotere zichtbaarheid van de Collectie Hilversum, de voormalige collectie van Goois Museum/Museum Hilversum. Veel werk staat nu te verstoffen in de opslag. Wethouder Wimar Jaeger wil alle kunst veel meer tonen.

Sober
Van de zeventien oud-burgemeesters van de gemeente bestaan zeven schilderijen. Om tot een volledige galerij te komen wil Hilversum de rest aanvullen met foto's van de burgervaders. "De uitvoering van deze reproducties zal sober zijn, zodat duidelijk is dat deze vervangen zullen worden door schilderijen", zo schrijft het gemeentebestuur.

Foto's
Het idee is om ieder jaar twee kunstenaars een opdracht geven om een burgemeestersportret te maken. De beschikbare foto's en ander bronnenmateriaal moeten dan als basis dienen.

Eerste opdracht
De eerste opdracht gaat er in het voorjaar van 2018 uit. Om de galerij te completeren worden gedurende vijf jaar jaarlijks kosten gemaakt van 8.000 euro. Dit komt uit het budget Collectie Hilversum, programma Wonen en Leven. Het realiseren van deze historische portrettengalerij kost in totaal 24.000 euro.

Restauratie
Hierin zijn kosten voor de restauratie van schilderijen en hun lijsten opgenomen, vervaardiging van foto's en reproducties, een ophangsysteem en de beveiliging, is de verdere uitleg van het college.

Uit de krant