Samen met de weduwe van Ernst Bakker opende burgemeester Broertjes de eregalerij.
Samen met de weduwe van Ernst Bakker opende burgemeester Broertjes de eregalerij. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum heeft nu ook een burgemeestersgalerij

Algemeen

HILVERSUM - In andere stad- of raadhuizen in Nederland is een eregalerij voor oud-burgemeesters heel gewoon. Sinds maandag beschikt Hilversum ook over een historische burgemeesterswand. "Het werpt een mooie blik in de geschiedenis van onze gemeente", aldus burgemeester Pieter Broertjes.

De huidige burgervader opende samen met de weduwe van Ernst Bakker, de man die door Broertjes in 2011 opgevolgd werd, de burgemeestersgalerij. Zij knipten het blauw-gele lint door en liepen als eerste langs de portretten van de veertien burgemeesters die er te zien zijn. In bijna twee eeuwen tijd hebben zeventien personen de ambtsketen om mogen hebben.

Fout
De drie burgemeesters die in de periode 1940-1945 werkzaam waren, krijgen geen plaats aan de muur. "Dat vonden wij niet passend", meldde Broertjes in zijn toespraak. Wel worden De Wijkerslooth de Weerdesteijn, Von Bönningenhausen tot Henrikhave en Fijn met een tekst omschreven.

Kosten
De schilderijen en foto's hangen in de afgesloten gang van het raadhuis. Het publiek kan de portretten alleen zien tijdens de rondleidingen door het Dudok Architectuur Centrum in Dudoks meesterwerk, het raadhuis van Hilversum. De realisatie van de burgemeestersgalerij heeft 24.000 euro gekost.

Schilder
Daar komt nog 8.000 euro bij de komende vijf jaar. Nog niet van iedere oud-burgemeester hangt er een schilderij. Het is de bedoeling dat jaarlijks een van de foto's wordt vervangen door een schilderij dat gemaakt wordt door een aan Hilversum verbonden schilder.

Langgekoesterd
Broertjes, die zijn eigen keten was vergeten en daarom rondliep met die van de aanstaande kinderburgemeester, gaf aan dat de eregalerij een langgekoesterde wens is van Hilversum. In het bijzijn van voormalig burgemeester Kraaijeveld-Wouters (de enige vrouw in de Hilversumse historie) en nazaten van andere burgervaders sprak Broertjes over een bijzonder moment.

Dankbaar
"Ik ben dankbaar dat de galerij gelukt is", zei hij. Al gaf hij wel aan dat stadsarchitect Dudok zelf niet blij was geweest met de erewand. "Het is ineens een soort huiskamer geworden. Het is gezellig geworden. Daar was Dudok helemaal niet van."

Tweede termijn
In juli begint Broertjes aan zijn tweede termijn. Dan gaat hij door tot aan zijn zeventigste verjaardag. Voor de komende jaren is hij nog burgemeester van Hilversum, mits er een gemeentelijke herindeling komt.

Draadjes
Hoewel het nog jaren duurt, is er nu al plek ingeruimd in de galerij voor het portret van Broertjes. "Aan het einde van de gang hangen twee draadjes. Ik geloof dat ik daar moet komen te hangen, maar hoe is nog de vraag", grapte hij voordat de eregalerij opende.

Uit de krant