Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Allerbeste palingrokers komen zaterdag naar Kortenhoef

Cultureel

Kortenhoef - Voor alweer de 24ste keer houdt de Stichting Vechtplassen Palingrook Commissie (VPC) komende zaterdag het Nederlands Kampioenschap palingroken. De locatie is zoals altijd de Kortenhoefsedijk.

Ieder jaar doen ruim 100 van de beste rokers uit heel Nederland (en een enkele uit het buitenland) aan dit open kampioenschap mee. Naast paling voor de wedstrijd wordt ook andere vis gerookt ter demonstratie en verkoop aan de ruim 15.000 bezoekers van Nederlands grootste visrookevenement.

De wedstrijd - met alleen duurzaam gekweekte paling met certificatie van het Duurzaam Paling Fonds - begint zaterdag om 12.00 uur, de prijsuitreiking is om 17.00 uur. Naast de wedstrijd is er vanaf 12.00 uur een braderie op de Kortenhoefsedijk, 's avonds gevolgd door de jaarlijkse traditionele Kortenhoefse Gondelvaart.

Niet alle door de deelnemers gerookte wedstrijdpaling wordt gebruikt door de jury. Deze extra paling wordt verkocht aan het publiek ten bate van een goed doel; dit jaar is dat TButterfly.
Deze stichting, opgericht ter nagedachtenis van de overleden Tommy-Boy Bulkens uit Kortenhoef, wil jongeren (en hun ouders) bewust maken van de gevaren van het gebruik van mobiele media in het verkeer. De toen 13-jarige Tommy-Boy overleed op 22 augustus 2015 na een aanrijding op de Franse Kampweg. Hij keek op dat moment op zijn telefoon.

Uit de krant