Kindercampus heeft met de locatie aan een Emmastraat ook een internationale school. Foto: Bastiaan Miché
Kindercampus heeft met de locatie aan een Emmastraat ook een internationale school. Foto: Bastiaan Miché

Meer internationaal onderwijs naar Hilversum?

Algemeen

HILVERSUM - Hoe realistisch is meer internationaal onderwijs in Hilversum? Op die vraag wil de gemeente graag een uitgebreid antwoord hebben, want uitbreiding van het internationale onderwijs is een nadrukkelijke wens.

De Metropool Regio Amsterdam, waar Hilversum onderdeel van is, werkt aan het aantrekkelijker maken van de regio voor het internationale bedrijfsleven. Vanuit de MRA wordt gewerkt om het vestigingsklimaat van internationale bedrijven te optimaliseren met als doel de bedrijvigheid in de regio te stimuleren. Dit gebeurt vanuit een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en scholieren.

Pijlers
Een van die pijlers is het internationaal onderwijs. Binnen Hilversum is dit al gevestigd in de vorm van publiek georganiseerd Internationaal Georiënteerd Basis Onderwijs (IGBO) en een internationaal Georiënteerd Voortgezet Onderwijs (IGVO). Dit onderwijs in Hilversum kent twee scholen en schoolbesturen.

Violenschool
Het gaat om de Violenschool op de Frans Halslaan en de Rembrandtlaan van het STIP schoolbestuur en de Kindercampus, locatie Emmastraat van de Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm. De Internationale School Hilversum is eveneens van het Alberdingk Thijm College.

Haalbaarheidsonderzoek
Om te kijken wat mogelijk is voor uitbreiding laat de gemeente momenteel een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. In dit onderzoek moet duidelijk worden hoeveel leerlingen er te verwachten zijn en of de huidige locaties geschikt om de uitbreiding op te vangen. Eind april moet dit onderzoek zijn afgerond.

Voorwaarden
Het Rijk heeft besloten extra te investeren in de uitbreiding van het internationaal onderwijs. Hilversum komt in MRA-verband met een aanvraag zodra duidelijk is wat de voorwaarden zijn. Om de eerste uitbreiding te kunnen financieren wil de gemeente van andere rijksgelden gebruikmaken.

Uit de krant