Video

Gesprek met de burgemeester: 'Twitterkwestie voorbeeld van nepnieuws'

Politiek

HILVERSUM - "Een goed voorbeeld van nepnieuws." Die conclusie trek burgemeester Pieter Broertjes na de Twitterkwestie die hem vorige week op de voorpagina van De Telegraaf bracht.

De burgemeester reconstrueert in het tweewekelijkse gesprek met HilversumsNieuws en GooiTV hoe de vermeende Twittertrol @PBlijdenstein ineens aan hem kleefde. Volgens hem heeft iemand bedacht dat het de burgemeester moest zijn die onder die schuilnaam het beleid van de gemeente zat toe te juichen. Vervolgens is geprobeerd daar bewijs bij te vinden. De Telegraaf pakte het op nadat de zaak eerder bij een andere krant onder de aandacht was gebracht. Die liet de zaak na onderzoek rusten. Broertjes ontkende vorige week woensdagavond tegenover de wakkere krant van Nederland er ook maar iets van te weten. Vrijdag kopte het landelijke dagblad dat Broertjes gehackt zou zijn. De gemeente Hilversum kwam aan het einde van een hectische ICT-dag met de mededeling dat er helemaal niks gehackt was en dat er een ambtenaar achter het geheimzinnige account bleek te zitten.

Journalistieke kant
Met klem benadrukt de burgemeester niets met het Twitteraccount te maken te hebben. De oud-hoofdredacteur van De Volkskrant bekijkt de zaak ook van de journalistieke kant. "Dit is precies waar de journalistieke discussie al een half jaar over gaat, veelal door Trump aangezwengeld. Die zegt ook: ik word beticht van allerlei dingen, maar heb het niet gedaan. Maar ja, je zal er maar tegenover staan. Ik merk nu ook: het is niet één-twee-drie gezegd dat mensen jou geloven in plaats van de partij die iets verzonnen heeft."

Explosief
Dat er een ambtenaar achter het account zat, was voor Broertjes een grote verrassing. De vragen die je daarbij kunt stellen, zijn volgens hem terecht. "Natuurlijk is er de vrijheid van meningsuiting, maar er is ook een code dat een ambtenaar zich niet met de actieve politiek moet bemoeien. Dit is ontzettend stom. Dit doet de geloofwaardigheid van de overheid geen goed. Maar dit is wel een incident. Het was geen kwade wil van deze ambtenaar, het was wel naïef. Die ambtenaar heeft de link met mij nooit gelegd. Pas door de aanname van De Telegraaf werd het op mij betrokken en daardoor werd het explosief."

Broertjes kreeg van de hoofdredacteur van De Telegraaf overigens nog een belletje met excuses. "Dat vond ik fideel van hem."

Uit de krant