Afbeelding

Wethouder Jaeger: 'Hilversum kan 1500 tot 1600 asielzoekers opvangen'

Algemeen

HILVERSUM - Hilversum kan 1500 tot 1600 asielzoekers opvangen. De gemeente heeft nog een maand of drie nodig om alles te regelen, maar dan beschikt zij over drie tot vier opvangplekken.

Dat zei wethouder Wimar Jaeger vanmiddag tijdens de radio-uitzending in de voormalige City-bioscoop van RTi Hilversum, RTV NH en HilversumsNieuws. Hilversum vangt nu nul asielzoekers op. Vorig jaar kwam er al een verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (CAO).

Na een speurtocht binnen de gemeentegrenzen bleken er geen panden geschikt te zijn. Het COA wilde namelijk locaties hebben waar minstens meer dan duizend mensen terechtkunnen. In Hilversum zou dat alleen kunnen op het circusterrein aan de Diependaalselaan. Dat vindt de gemeente geen geschikte locatie.

Akkoord
Wel heeft Hilversum enkele kleinere locaties in de aanbieding. Daar kunnen ongeveer 250 tot 300 asielzoekers worden opgevangen. Daar is het COA nu mee akkoord. Volgens de wethouder kunnen de eerste mensen begin 2016 worden opgevangen. Jaeger verzekerde dat de gemeente met de buurten waar de opvangcentra komen in gesprek gaan.

Daarnaast riep hij inwoners op om zelf mensen op te vangen. Wel voegde hij eraan toe dat Hilversummers daar goed over na moeten denken, omdat zij getraumatiseerde personen in huis nemen.

Dinsdag onthult de gemeente meer details hierover.

Uit de krant