Elganan Jelsma in vrijheidsrok.
Elganan Jelsma in vrijheidsrok. Foto: Aangeleverd

Borduur op 5 mei mee aan vrijheidsrok in de Gooische Brink

Historie

HILVERSUM - De vrijheid vieren door samen te borduren aan een vrijheidsrok. Dat kan op zondag 5 mei in de Gooische Brink in de expositie Collectie Hilversum en Erfgoedhuis Hilversum, in het kader van 600 jaar Hilversum. 

Kunstenaar en tentoonstellingmaker Elganan Jelsma toont een vrijheidsrok en neemt afgedankte militaire textiel mee om te borduren. Iedereen, jong en oud, kan tussen 13.00 en 16.00 uur meedoen.

In 1946 werd een jaar bevrijding onder meer gevierd met bevrijdingsrokken, de Nationale Feestrok, geïntroduceerd door verzetsheldin Mies Boissevain. Zij riep de vrouwen op, de rok te dragen tijdens nationale en persoonlijke feestdagen en daarmee nieuwe herinneringen te creëren. De rokken moesten bijdragen aan naoorlogse saamhorigheid en heling. De rokken waren gemaakt van allerlei restjes textiel die werden verzameld en waar vaak een heel leven uit afgelezen kon worden. 

Tegenwoordig is er geen textielschaarste meer, maar een textieloverschot. Zo ook van militaire kleding. Daarom is de Hilversumse Elganan Jelsma het project vrijheidsrokken gestart, gemaakt van afgedankte militaire textiel. Iedereen mag mee borduren en daarvan maakt Jelsma weer één grote vrijheidsrok. De eerste grote vrijheidsrok is geborduurd door Oekraïense vrouwen. De rokken worden later op diverse locaties geëxposeerd. 


Uit de krant