Afbeelding

Restauratie langste en oudste muur van Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Pinetum Blijdenstein is meer dan een botanische tuin. Naast een grote collectie coniferen is dit stukje groen, dat enigszins verstopt zit aan de Van der Lindenlaan, helemaal ommuurd. Het is nu tijd om deze muur te restaureren.

Dat is een behoorlijke klus. De oude muur is immers de langste van Hilversum, zo stelt Pieter Hoogenraad van de Stichting Pinetum Blijdenstein. De tuinmuur is 115 meter lang. "Hij behoort met de muur rond begraafplaats Gedenkt te Sterven tot de oudste van Hilversum. Bankier Benjamin Willem Blijdenstein liet de erfafscheiding zo'n 120 jaar geleden bouwen om zijn fruitbomen tegen ongewenste indringers te beschermen", laat Hoogenraad weten.

Peren
De oprichter van de tuin woonde op landgoed Vogelenzang aan de 's-Gravelandseweg en was een verwoed verzamelaar van exotische vruchtenbomen. Blijdenstein liet de muur uitvoeren als een spouwmuur. "Die dubbele muur hield de warmte vast waardoor de peren en andere vruchten van de fruitbomen, die tegen de muur stonden, eerder rijp waren. Dat gebeurde in een tijd dat de meeste woningen in Hilversum nog met eensteensmuren werden opgetrokken", aldus het bestuurslid.

Scherven
Maar om mensen, vooral de jeugd, uit de tuin te houden, was niet makkelijk. Ondanks de muur wisten velen nog, als de tuinlieden niet opletten, over de muur te klimmen en er met appels, peren of pruimen van Blijdenstein vandoor te gaan. Dat noopte de eigenaar andere maatregelen te nemen. Na veel wikken en wegen besloot de bankier glasscherven op de muur te laten metselen. Volgens de overlevering stond hij erop dat daarvoor alleen de flessen van de bordeaux en bourgognes, premier crus, uit zijn eigen welvoorziene wijnkelder werden gebruikt. Nog altijd zijn deze scherven te zien op de muur.

Schema
Inmiddels is de muur een gemeentelijk monument. Die status kreeg de muur 10 jaar geleden. Na meer dan een eeuw is hij aan een opknapbeurt toe. De restauratie kan geschieden met financiële steun van de gemeente, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Van Reekum-van Moorselaar Stichting en Rotary Club Hilversum. Volgens het schema moet de muur voor kerst er weer bijstaan als in de tijd van Blijdenstein.

Muur van Pinetum Blijdenstein

Uit de krant