Wethouder Wimar Jaeger. Foto: gemeente Hilversum
Wethouder Wimar Jaeger. Foto: gemeente Hilversum

Broertjes: 'Jaeger heeft geheimhoudingsplicht niet geschonden'

Algemeen

HILVERSUM - De eerste bevindingen van burgemeester Broertjes zijn klip-en-klaar: wethouder Wimar Jaeger heeft geen integriteitsschendingen gedaan en heeft zich ook gehouden aan zijn geheimhoudingsplicht. Aangifte tegen de D66'er doen is daarom niet nodig. Dat meldt de burgervader in zijn rapport.

Broertjes moest onderzoek doen naar het doen en laten van Jaeger in de kwestie rondom het Philipscomplex. Dit gebeurde op verzoek van Leefbaar Hilversum. De oppositiepartij stelt dat er bij de wethouder een patroon is van geheimhouding en zelfs het schenden daarvan, van het onthouden van essentiële informatie, van onjuist, onvolledig en te laat informeren van raad en commissies, van toezeggingen niet nakomen, van het veroorzaken van potentiële schaderisico's, van bestuurlijke onbetrouwbaarheid en van onkunde ten aanzien van het bestemmingsplan.

Wetboek
In de Philipsterreinkwestie zou de democraat de geheimhouding van artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht driemaal hebben geschonden. Jaeger zou verkoper Propertize op 16 november 2015 hebben medegedeeld dat hij de raad een geheim besluit ging laten nemen. Met een derde bieder zou hij de nieuwe randvoorwaarden hebben besproken en de wethouder zou in de commissie van 2 december hebben geciteerd uit geheim juridisch advies.

Globale visie
De burgemeester stelt dat geheimhouding op 16 november nog niet van kracht was. Dat stelde de raad twee dagen later pas in. De gesprekken met bieders gingen over de globale visie van de gemeente over de ontwikkeling van het Philipscomplex. Verder is er niks besproken. Het juridisch advies gold als vertrouwelijk, niet als geheim

Uit de krant