Coosje Wijzenbeek.
Coosje Wijzenbeek. Foto: Gemeente Hilversum

Vioollerares Coosje Wijzenbeek krijgt gouden legpenning

Cultureel

HILVERSUM - De gouden legpenning van Hilversum, de hoogste gemeentelijke onderscheiding, is dit jaar voor violiste en vioollerares Coosje Wijzenbeek. Zij mag zich eveneens 'ereburger van Hilversum' noemen.  

Het gemeentebestuur heeft besloten de gouden legpenning van de gemeente Hilversum toe te kennen aan de violiste en vioollerares. De uitreiking van de legpenning én de inschrijving in het Gulden Boek der gemeente Hilversum zijn op zondag 4 maart. Op deze dag viert de gemeente Hilversum haar verjaardag. 

Wijzenbeek (18 april 1948) is een geboren en getogen Hilversummer. Als vioollerares heeft zij een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van muzikaal talent, vindt de gemeente. Zo is zij onder meer oprichtster en de inspirerende kracht achter Fancy Fiddlers, een ensemble waarin haar jonge leerlingen intensief podiumvaardigheden opdoen in binnen- en buitenland. Enkelen van haar leerlingen behoren tot de hedendaagse topviolisten, onder wie Janine Jansen, Rosanne Philippens, Francien Schatborn, Noa Wildschut en Nadia Wijzenbeek..

‘Nationale en internationale allure’
‘Coosje is nationaal en internationaal een begrip en is uitgegroeid tot een vioolpedagoog van internationale allure. Zij is een inwoner op wie Hilversum trots is. Bij haar unieke en bijzondere kwaliteiten past een eerbetoon in de vorm van de gemeentelijke legpenning in goud’, aldus het college van burgemeester en wethouders, dat de gouden legpenning heeft toegekend.

In 1953 heeft de Hilversumse raad het besluit genomen tot het instellen van een 'Gulden Boek der gemeente Hilversum'. Personen die zich langdurig, op meerdere terreinen hebben ingezet voor Hilversum worden ingeschreven in dit boek.

Uit de krant