Mieke van Zonneveld.
Mieke van Zonneveld. Foto: Gemeente Hilversum

Mieke van Zonneveld nieuwe stadsdichter Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Neerlandicus Mieke van Zonneveld is de nieuwe stadsdichter van Hilversum. De 28-jarige neemt het stokje over van Robert Grijsen. Hij nam donderdagavond afscheid als stadsdichter in het Muziekcentrum van de Omroep, tijdens de Avond van de Stadsdichter (tevens landelijke Dag van de Poëzie).

Grijsen was twee jaar lang stadsdichter. De aanstelling van zo'n stadsdichter draagt volgens het college van burgemeester en wethouders bij aan het markeren van bijzondere gebeurtenissen en versterkt tevens het culturele klimaat van Hilversum. "Poëzie laat de lezer op een andere manier naar de werkelijkheid kijken. Er wordt méér van de nieuwe stadsdichter gevraagd; met name ten aanzien van het betrekken van het onderwijs en de mediagenieke positie in de stad. Dat wil het college stimuleren door met name jonge Hilversummers ook zélf aan het werk te laten gaan."

Voor de opvolger van Grijsen wilde een selectiecommissie onder voorzitterschap van wethouder Wimar Jaeger een cultuur 'een jonge, mediagenieke nieuwe stadsdichter, die verbindingen met het onderwijs legt en in staat is met een frisse blik naar de stad te kijken'.

Uit de vijf jonge voorgedragen dichters kwam de 28-jarige Van Zonneveld als beste uit de bus. Zij heeft in 2017 haar master Letterkunde aan de VU cum laude afgerond en debuteerde in datzelfde jaar met een klassiek aandoende bundel over liefde en vriendschap, ziekte en geloof."Wij verwachten dat Mieke van Zonneveld, mede door haar profiel als jonge, veelbelovende Nederlandse dichter, in staat zal zijn om draagvlak te creëren bij en verbinding kan leggen met het onderwijs, waaronder VO-leerlingen", aldus B&W. "Mieke van Zonneveld heeft een duidelijke binding met Hilversum, is reeds werkzaam binnen het onderwijs, heeft een netwerk in Hilversum en maakt een veelbelovende carrière door. Ze zal leerlingen meenemen in haar enthousiasme voor poëzie en samen met de gemeente salons of wedstrijden gaan organiseren."

Volgende week in de Gooi en Eembode komen Grijsen en Van Zonneveld uitgebreid aan het woord in een dubbelinterview. 

Uit de krant