De maquette van het oude Hilversum lag vele jaren in archief en is nu opgeknapt te bewonderen.
De maquette van het oude Hilversum lag vele jaren in archief en is nu opgeknapt te bewonderen. Foto: Stichting Erfgoedhuis Hilversum

Collectie Hilversum en Erfgoedhuis Hilversum tonen unieke objecten die geschiedenis van Hilversum vertellen

Historie

HILVERSUM - In de overdekte passage van de Gooische Brink wordt hard gewerkt om zaterdagavond een bijzondere expositie te kunnen openen. Collectie Hilversum en Stichting Erfgoedhuis Hilversum pakken de gelegenheid van Hilversum 600 jaar aan om zich voor het eerst aan het grote publiek te laten zien. 

Met de geur van verse verf nog in het pand, zijn diverse mensen bezig met het uitpakken, neerzetten en ophangen van bijzondere items van Collectie Hilversum, afkomstig uit het depot van het raadhuis. Op de benedenverdieping in de Gooische Brink zijn vanaf komend weekend honderd voorwerpen te zien die de geschiedenis van Hilversum tonen in de tentoonstelling ‘Schapen, stoomtram en schilderen’. 

Welk verhaal zit er achter de schilderijen, een spinnewiel, een oud straatnaambord, een puzzel van het NCRV-studiocomplex, een doosje Wybertjes, een tube Nivea-zonnebrand? Elk voorwerp heeft een eigen verhaal dat vermeld staat op een bordje ernaast. Sommige bekend, andere onbekend. Leuk om te bekijken en leerzaam om Hilversum (nog) beter te leren kennen.  

Stukjes geschiedenis
De gemeente Hilversum beheert al jarenlang een collectie met historische voorwerpen, die nog steeds groeit. De objecten vertellen allemaal een stukje over de geschiedenis van Hilversum. Veel van deze stukken blijven in het depot. Een selectie van honderd items staan dus vanaf komend weekend in de ruimte van de Gooische Brink. Daarnaast is er de digitale omgeving op collectiehilversum.nl waar in totaal 600 items staan die de geschiedenis van Hilversum vertellen.

Op de bovenverdieping en een gedeelte van de benedenverdieping, is ruimte voor de exposities die Stichting Erfgoedhuis Hilversum laten zien. Deze stichting is opgezet als een soort overkoepeling voor de vele verschillende en veelal kleine Hilversumse verenigingen en erfgoedorganisaties, die stuk voor stuk beschikken over unieke collecties. Stichting Erfgoed Hilversum wil deze zichtbaar en toegankelijk maken. 

Enorme maquette
In de expositieruimte staat op de etage onder andere een enorme maquette van tien vierkante meter van het oude dorp Hilversum in het jaar 1850 opgesteld. Ook biedt het Erfgoedhuis via een videoscherm een continue presentatie met reportages, interviews, filmfragmenten en foto’s.

Daarnaast is er de expositie De Rode Draad, die elke maand een ander thema in Hilversum laat zien. Met de start op zaterdag 2 maart toont De Rode Draad op de expo-panelen het thema Jan van Beieren, de oervader van Hilversum. Deze bisschop heeft van Hilversum op 4 maart 1424 een eigen rechtsgebied gemaakt en maakte het daarmee van Laren. Hilversum werd van een graasgebied voor schapen en zelfstandig dorp. 

Iedereen is welkom bij de exposities die vrij toegankelijk zijn. De officiële opening is zaterdag 2 maart om 19.00 uur in de Gooische Brink. Daarna elke donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Uit de krant